Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica maturanata Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu

Zagreb (IKA)

Svečanim euharistijskim slavljem u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu u četvrtak, 23. svibnja 2024., maturanti NKG-a generacije 2023./24. zahvalili su Gospodinu na srednjoškolskom obrazovnom hodu, izvijestila je NKG.

Obitelj i prijatelji maturanata te profesorski gremij gimnazije predvođen ravnateljicom Ljubom Duvnjak zahvalio je Gospodinu na milosti darivanja znanja i odgoja u vjeri i mudrosti budućih studenata koji će nakon mature stupiti na fakultete u gradu Zagrebu i ostalim učilištima diljem domovine i inozemstva.

Misno slavlje s početkom u 17 sati predvodio je duhovnik Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, a ujedno i duhovnik u gimnaziji vlč. Luka Premelč. Koncelebrirao je predsjednik školskog odbora gimnazije preč. mr. Ivan Lukić.

Misnom slavlju pridonijeli su sjemeništarci svojim posluživanjem kod oltara te Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije svojim pjevanjem pod vodstvom prof. Ankice Juričić.

U svojoj propovijedi vlč. Premelč je okupljenim maturantima poručio da trajno osluškuju Božju riječ, Krista Gospodina koji naglašava ono što je od iznimne važnosti za svijet i vrijeme u kojem se živi.

„Ono što od srca i ja želim i molim za svakoga od nas, osobito za sve vas dragi maturanti, da nikada ne zaboravimo taj zadatak, taj poziv – poziv na ljubav. Ovaj je svijet gladan ljubavi, gladan čovjekoljublja, gladan brižnosti. To nikad nemojte zaboraviti. Molim vas, svakoga od vas, ljubite! Samo ljubite! Ljubite i nikad nećete zalutati i ovom životu. To znači biti Božji“, naglasio je, između ostaloga, propovjednik i dodao: „Biti Isusov učenik, biti kršćanin znači živjeti ono što govoriš, biti vjerodostojan svjedok, donositi svijetu ono što je više nego potrebno, ono čega je svijet gladan – dobrota, ljepota, istina i u svijetu imaju izvor u Bogu. Olako svoj život, svoje vrijeme, svoje zdravlje, svoju snagu – sebe ulažemo, dajemo krivim ciljevima, krivim vrijednostima.

Toliko toga nas svakodnevno zavodi, toliko razornih elemenata prezentiraju se kao dobri i uzorni. I ako nisi kao drugi, odmah si čudan, lud ili zaostao. Ono što sam vam i sâm volio često ponavljati – ostanite originalni, ostanite Božji. Molim vas, ne bojte se ići protiv struje te pronaći ili stvoriti, u ovom užurbanom svijetu, vrijeme tišine da svaki dan zastanete i molite. Nemojte zaboraviti u životu stvoriti vrijeme za šutnju. Ali, šutnja nije za prilijepiti se za mobitel i društvene mreže. Život je konkretan, ne virtualan. Šutnja vodi molitvi, a molitva nas otvara ljubavi.“

Na koncu svoje homilije okupljenim maturantima je poručio: „Čovjeku ništa, ali ništa na ovom svijetu ili što svijet nudi, ne smije doći na važnije mjesto od njegova odnosa prema Bogu. Dragi mladi prijatelji, toliko toga će vas htjeti odvući od Boga, već to i sami dobro znadete, ali upravo u vjernosti Bogu naći ćemo zaštitu od svega što nas želi progutati. Izdržite! Borite se! Niste sami! Nikada niste sami! To zapamtite! Što god u životu prolazili, kakav se god izazov nađe na vašem putu ili kakva god nevolja nas zapadne… Nikada nismo sami! Naš Bog je uvijek uz nas. I kad padnemo, kad zaglibimo – uvijek imamo Njega uz sebe. Bog uvijek oprašta, On je spreman pridignuti nas u svakom našem padu! S Njim se, stoga, nikada ne smijemo bojati hoditi i napredovati u životu.“

Svoju propovijed zaključio je riječima: „Draga sestro, dragi brate, od srca ti želim obilje blagoslova u životu. Neka ti dragi Bog pomogne da se ostvariš, da budeš sretan/na i ispunjen(a). Gledaj naprijed, u Gospodina, imaj hrabrosti. Gospodin nas želi i voli takve kakvi jesmo, takve kakvi smo sada, On nas takve ljubi. Takvi smo dovoljno dobri! Hrabro naprijed. Ne boj se! Bori se! Neka vas dobri Gospodin blagoslovi i čuva. To želim tebi, to želim svakome od vas.“

Po završetku propovijedi maturanti su na oltar prinijeli hostije, vino, vodu, kalež, Bibliju, križ i maturantsku sliku želeći na simboličan način predati Bogu sve ono čime ih je On obogaćivao tijekom protekle četiri godine obilježene mnogim izazovima od kojih treba posebno izdvojiti pandemiju bolesti COVID-19 i potres.

Na koncu misnog slavlja okupljenima se obratila ravnateljica gimnazije prof. Ljuba Duvnjak. U ime učenika zahvalu je uputila maturantica godine NKG-a Veronika Glavaš te generalni duktor Sjemeništa Mislav Palić ispreplićući, svaki iz svoga kuta gledišta, prijeđeni hod sa željom blagoslovljene budućnosti koja zajednički očekuje 90 maturanata te ustanove Zagrebačke nadbiskupije.

Po završetku mise zahvalnice i zajedničkog fotografiranja uslijedilo je druženje svih sudionika u prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta (Kaptol 29a) u Zagrebu, izvijestila je NKG.