Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica na kraju građanske godine u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Misu zahvalnicu na kraju građanske godine 31. prosinca 2021. u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predslavio je katedralni župnik don Marin Lučić.

Zahvaljujući Bogu na protekloj godini, župnik Lučić je u propovijedi kazao da su vjernici večeras došli na misu da bi zahvalili Bogu za još jednu godinu svoga života koja je posebna i izazovna zbog pandemije u kojoj se nalaze, te za sve milosti koje su u njoj primili osobno ili kao obitelji. Dodao je tome da i katedralna župna zajednica ima na čemu Bogu zahvaliti, a također i biskupijska zajednica kojoj pripada.

Istaknuo je zahvalnost Gospodinu što je dubrovačkoj Crkvi poslao novog biskupa te ređenje trojice đakona koji će sljedeće godine biti zaređeni za svećenike. Zahvalnost se može iskazati Bogu i za sve svećenike, posebice za živote onih koji su preminuli u protekloj godini, rekao je. Spomenuo je i sinodski hod na koji je krenula opća Crkva kao i Dubrovačka biskupija, otvarajući se osluškivanju Duha. To su neke stvari koje prebiremo u svom srcu i donosimo ih Gospodinu večeras na oltar, kazao je.

Stara godina je prilika za propitivanje, za ispit savjesti. Katedralni župnik to je usporedio s tim kako je svaka ispovijed za osobu koja joj pristupi jedan novi početak, nova godina. Također je istaknuo važnost prihvaćanja, zahvaljivanja i proslavljanja Gospodina.

Spomenuo je i da je prošla Godina sv. Josipa, da je u tijeku Godina „Obitelj Amoris laetitia“, kao i Godina sv. Ignacija te je kazao nešto više o tome, potičući vjernike na življenje vjere.

Na kraju mise otpjevan je „Tebe, Boga hvalimo“ prema dubrovačkom napjevu. Pjevanje su predvodili Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Maje Marušić i pjevač Zvonimir Cetinić.