Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica povodom 30. obljetnice Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva

Zagreb (IKA)

Trideseta obljetnica osnutka Hrvatskoga katoličkog liječničkoga društva proslavljena je u utorak 16. veljače 2021. misnim slavljem kojim je predsjedao dugogodišnji duhovni asistent Društva umirovljeni zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić u zajedništvu s duhovnikom prof. dr. don Ivanom Bodrožićem.

Zbog nemogućnosti održavanja svečane proslave uslijed epidemiološke situacije u zemlji i svijetu duhovnici su u Dvorani o. Ante Gabrića, istoj onoj u kojoj je održana Osnivačka skupština Društva u Zagrebu, slavili misu zahvalnicu za prvih 30 godina HKLD-a na kojoj su se okupili samo dužnosnici Društva, u prvom redu osnivači i utemeljitelji HKLD-a.

U homiliji se biskup Pozaić spomenuo osnivanja Društva 16. veljače 1991. i velikog broja okupljenih na tome svečanom događaju. „Danas nas smo se okupili u malome broju, a razlog je poznat: Bazilika Presvetog Srca Isusova oštećena je u potresu, a broj okupljenih ograničen je opasnošću zaraze koronavirusom“, rekao je. Ovo naše okupljanje na ovoj misi našim je velikanima i prethodnicima priznanje i čestitka za taj podvig na koji smo mi danas ponosni. Bio je to uistinu podvig u vrijeme raznih društveno-političkih nemira, nesigurnosti i početaka ratnih zbivanja, ali je njih onda i nas danas nosila i nosi nada i ljubav prema kulturi života koja dolazi od Stvoritelja i Ljubitelja života, rekao je biskup Pozaić.

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) osnovano je 16. veljače 1991. godine kao vjerska organizacija u krilu Katoličke Crkve, a registrirana kao udruga u Registar udruga pri Ministarstvu pravosuđa RH. HKLD okuplja doktore medicine, doktore dentalne medicine, magistre farmacije, magistre medicinske biokemije i druge visokoobrazovane djelatnike u zdravstvu radi promicanja kršćanskih načela u području zdravstva, u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskoga života od začeća do prirodne smrti. Ta načela njegovi članovi žele svjedočiti osobnim životom i stručnim djelovanjem pa se stoga stavljaju pod nebesku zaštitu Blažene Djevice Marije, koja se štuje kao Zdravlje bolesnih, i zagovor svetog Luke evanđelista, zaštitnika liječnika (Statut HKLD, čl. 2).

Misu se moglo pratiti u izravnom prijenosu preko interneta, a snimka je dostupna na Youtubeu, mrežnoj usluzi za razmjenu videozapisa.