Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica učenika katoličkih škola u Virovitici

Virovitica (IKA)

Misu je u četvrtak, 20. lipnja 2024., u crkvi sv. Roka u Virovitici predvodio duhovnik u virovitičkim katoličkim školama vlč. Krunoslav Siroglavić, izvijestila je Požeška biskupija.  

Na misi su bili djelatnici i učenici Katoličke osnovne škole u Virovitici i Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici.

Pjevanje na misi predvodile su učiteljice Matea Nađ i Mirna Šimić zajedno s malim zborom Katoličke osnovne škole koji je za tu prigodu naučio izvesti misu na latinskom jeziku. Prije euharistijskog slavlja učenici i djelatnici škola mogli su se ispovjediti, a ispovijedali su vjeroučitelji svećenici Robert Medved i Karlo Topalović.

Na početku mise duhovnik Siroglavić potaknuo je okupljene učenike i djelatnike katoličkih škola u Virovitici na sabranost, objasnivši im pritom koje je značenje mise zahvalnice i koliko je važno Bogu zahvaljivati na svemu što se od njega prima.

Oslanjajući se na naviješteni odlomak iz Evanđelja po Mateju, duhovnik je u homiliji progovorio o važnosti molitve. Najprije je istaknuo kako je za Židove Isusova vremena molitva bila nešto važno i nije se odgađala. Kazao je kako vjernici u suvremenom društvu često susreću poteškoće s molitvom zbog raznih interesa, prevelikog aktivizma i kalendara prepunjenog obavezama, a pritom sijeku molitvu. To je iluzija, napomenuo je propovjednik.

Duhovnik Siroglavić naglasio je kako se poteškoće u molitvi ne događaju zato jer je netko loš vjernik ili nema dar molitve, nego jer ljudi danas imaju krivi pogled na molitvu. Za mnoge je danas molitva ponavljanje riječi ili izgovaranje naučenih formula, a nerijetko se Bogu obraćaju samo onda kada ga trebaju. Objasnio je okupljenima da molitva Oče naš o kojoj su slušali u evanđelju nije jedna od molitava koju pridružuju svojoj arhivi molitava koje znaju napamet, nego je ona svojevrsni sažetak ili sinteza svih istina koje se znaju i imaju u kršćanstvu. Duhovnik je pozvao učenike na promišljanje o Isusu koji je u evanđeljima često prikazan kao onaj koji je molio, iako je nekada sigurno bio kao čovjek, razočaran u ljude koji nisu mijenjali svoje stanje, nekad i ljut. Bio je i žalostan, plakao nad Jeruzalemom i sl. Isus tada nije reagirao kao ljudi, nije se prepustio osjećajima, nego se povlačio u molitvu. Kasnije su ga učenici zamolili da i njih nauči moliti, da i njima pokaže na koji način i oni mogu u svojim trenutcima. koji nisu ugodni ni laki, ulaziti u molitvu da postanu dobri, „lijepi“ poput Isusa.

Na kraju je istaknuo da tako svi članovi katoličke školske virovitičke obitelji trebaju sebe promatrati u tom evanđelju i pitati se o kvaliteti svoga odnosa prema Bogu i ljudima kroz proteklu nastavnu godinu. Pozvao ih je da u misi s posebnom pažnjom i pobožnošću mole molitvu Oče naš i tako zahvale Bogu za sve njegove darove tijekom nastavne godine koja je došla svom kraju, ali jednako tako da traže od Boga i jedni od drugih oproštenje za sve ono što nije bilo dobro učinjeno.

Uslijedila je Molitva vjernih koju su uputili učenici Katoličke osnovne škole, a pripremio ih je vjeroučitelj iz njihove škole, Matija Đurčević, koji je uz učiteljicu Mirnu Šimić svirao tijekom euharistijskog slavlja. Na kraju mise zahvalnice okupljeni su zapjevali himan Tebe Boga hvalimo. Potom je duhovnik Siroglavić zahvalio ravnateljima, djelatnicima i učenicima katoličkih škola Virovitice na svakom nastojanju i trudu oko stavljanja evanđelja u središte mladih života koji se nalaze u odgojno-obrazovnom sustavu katoličkih virovitičkih škola, izvijestila je Požeška biskupija.