Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica za kraj školske godine u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu

Split (IKA)

U kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u utorak 28. lipnja, umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misu zahvalnicu na kojoj su sudjelovali djelatnici, učenici te obitelji učenika Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“.

Misa je slavljena u povodu završetka školske godine 2021./2022., a u koncelebraciji su bili ravnatelj Gimnazije don Josip Dukić, ravnatelj Sjemeništa don Vedran Torić i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić. Liturgijsko pjevanje predvodio je školski zbor pod ravnanjem s. Lidije Matijević, a maturanti su čitali liturgijske tekstove.

Na početku homilije nadbiskup Barišić okupljene je pozdravio pozdravom „Gospodin s vama“ te nastavio razlamati evanđeosku sliku u kojoj Isus, iscrpljen od dana, želi sa svojim učenicima u lađi prijeći na drugu stranu jezera. Budući da je bio umoran brzo je zaspao, a učenike zahvaća veliko nevrijeme te oni bude Isusa koji, prije valova, želi umiriti njih. Kada im se obraća govori im: „Malovjerni, zašto se plašite?“, a u tome vidimo da je suprotnost strahu, koji čovjeka blokira, povjerenje koje nas gura naprijed i koje nam omogućuje da se nosimo s poteškoćama. „Draga mladosti, ovo ‘biti na moru u lađi’ je metafora, a i ‘prijelaz na drugu obalu’ jest metafora našeg ljudskog života”, pojasnio je nadbiskup te istaknula da možemo gledati najveći prijelaz iz ovozemaljskog života u život vječni. „I ovu školsku godinu možemo gledati kao da je ona bila svojevrsni prijelaz u lađi gdje su bili valovi te smo stoga osjećali strah, neizvjesnost, mislili smo da nećemo uspjeti“, podsjetio je učenike mons. Barišić te im pokazao da Isus ne spava, već da samo želi vidjeti hoćemo li ga zazvati, računamo li s njime u olujama našega života i shvaćamo li da je on, baš kako kaže početni pozdrav mise, ali i ove homilije, uvijek s nama.

Nadalje, nadbiskup mladima poručuje da je prirodno da se na kraju godine okupljaju i žele vidjeti tko je to bio s njima tijekom cijele godine, tko im je pomagao u mirnim i nemirnim trenucima plovidbe njihove lađe. Maturantima je nadbiskup čestitao i poručio da ovo nije konačna obala, već tek kraj jedne dionice na kojoj su iskusili „da je Gospodin s nama u svim našim situacijama i da jedino u povjerenju prema njemu možemo umnožiti svoje talente“. „Evo doista, ova zahvala jest i proslava Gospodina koji se proslavio u vama i koji vam u barci vašeg srca želi dat mir“, zaključio je nadbiskup te zaželio da Gospodin s učenicima bude u odmoru, ali i upisu na željene fakultete.

Nakon mise koja je završena himnom „Tebe Boga hvalimo“, program je nastavljen u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa gdje je upriličena svečana dodjela svjedodžbi maturantima, ali i nagrada za najbolje učenike u ovoj školskoj godini. Program je i ovdje pjesmom uveličao zbor Gimnazije, a nazočnima se na početku, u ime maturanata, obratio Karlo Lemac koji je pozdravio nadbiskupa, ravnatelja, profesore, ostale djelatnike škole, kolege i roditelje, ali i one koji su ih tijekom njihova školovanja napustili. Posebno se prisjetio pokojnoga pedagoga don Luke Vrljička ili kako je rekao, „našega don Luke koji nas je poticao i želio biti naš otac i naša majka“ te pokojne razrednice sestre Stele Mijić koja je „kao ponizna Franjina službenica svima nosila mir i dobro“. Iako su njihovu generaciju obilježili iznenadni i tužni odlasci, oni su ih ujedno obogatili pokazujući im neizmjernu ljubav koju Bog ima prema svima. Nakon ovoga govora učenici su nadbiskupu u ime Gimnazije i Sjemeništa uručili poklon na kojem im je zahvalio i rekao da vjeruje da ih u školi uče da misle i da je prirodno da budu zahvalni za primljeno znanje. Podsjetio je da je ovo 321. generacija koja izlazi iz ove škole koja obogaćuje život Crkve i domovine, koja je izvor svih škola u Splitu, izvor koji još nije presušio, a pokazatelj toga su svake godine novi maturanti. Nadbiskup je zaželio svima da budu ostvareni u dimenzijama promišljanja, zahvalnosti i tako vazda sretnom i boljom učinili i našu domovinu. Nakon uručenja diploma i priznanja najboljim učenicima otpjevana je maturantska himna „Gaudeamus“ te je uslijedilo generacijsko fotografiranje s nadbiskupom.