Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zahvalnica za slavlja o proslavi 337. obljetnice izbora sv. Josipa za zaštitnika Hrvatske

Karlovac (IKA)

Misu zahvalnicu za slavlja o proslavi 337. obljetnice izbora sv. Josipa za zaštitnika Hrvatske i za Peti nacionalni susret članova Molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova u Nacionalnom svetištu sv. Josipa, u srijedu 12. lipnja predslavio je o. Gaudencije Vito Spetić, OSPPE, župni vikar Župe Blažene Djevice Marije Snježne na Kamenskom.

Koncelebrirao je rektor svetišta mons. Antun Sente koji je na početku misnog slavlja rekao da „i ove srijede, nakon lijepog slavlja spomena 337. obljetnice izbora sv. Josipa za zaštitnika Hrvatske, nastavljamo se okupljati oko svetog Josipa zahvaljujući mu i preporučajući se u njegov moćni zagovor. Ovo je misno slavlje zahvalnica za Peti nacionalni susret članova Molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipova o 337. obljetnici izbora sv. Josipa za zaštitnika Hrvatske kojemu je vrhunac bilo misno slavlje koje je predvodio provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Sebastijan Šujević, SJ. Ujedno je to i zahvala za lijepo misno slavlje koje je prošle nedjelje, 9. lipnja, predvodio apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua. Inicijator, odnosno predlagač sv. Josipa za zaštitnika Hrvatske bio je zagrebački biskup Martin Borković, stoga smo smatrali prikladnim da zahvalno misno slavlje za spomenute lijepe proslave slavi Borkovićev subrat naših dana pavlin o. Gaudencije“, istaknuo je te pozdravio dvjestotinjak hodočasnika među kojima su neki došli iz Stuttgarta.

U homilij o. Gaudencije je tumačio središnjost Isusa Krista u kršćanstvu i vjernički odnos prema njemu. „Nije u centru kršćanstva grijeh, nego Isus Krist i zato je ispunjavanje Božjih zapovijedi nešto što je dobro, odnosno put sreće za budućnost. Bog nas danas poziva da još više i predanije hodimo njegovim putovima i živimo po zapovijedima. Ne dopustimo da nam bog budu uspjeh, slava, novac, zdravlje i drugi ljudi, nego da znamo izabirati i slijediti Boga svaki dan. Tu je odlična pomoć ispit savjesti. Navečer prije spavanja razmislimo o proteklom danu i zapitajmo se koliko sam živio po Božjim zapovijedima, koliko su one bile moje zapovijedi. To je ta borba za svetost i prijateljstvo s Bogom dobro poznata Crkvi“, naglasio je.

„Poznato je, iz vlastitog i života Crkve, da se za dobro treba boriti. Jedna epizoda te borbe je napor svih hrvatskih staleža u 17. stoljeću, koje za Hrvatsku nije bilo bajno vrijeme. Ljudi su tada živjeli jako teško. Bilo je sukoba i ratova, bilo je i veliko siromaštvo. Uistinu su to bile teške godine. Ipak, u tim teškim godinama naš je narod znao naći utjehu i pomoć u Gospodinu. Kao krunu svoga pastoralnog rada, odnosno dvadeset godina upravljanja Zagrebačkom biskupijom, moj subrat biskup Martin Borković odlučuje proglasiti sv. Josipa na Biskupijskoj sinodi zaštitnikom Zagrebačke biskupije, a zatim i Hrvatskog kraljevstva što se i dogodilo 9. i 10. lipnja 1687. godine na zasjedanju Hrvatskog sabora. Zanimljivo je primijetiti da je hrvatski narod izabrao baš sv. Josipa za zaštitnika. Možemo ustvrditi i da je sveti Josip izabrao naš hrvatski narod. Navedenim slavljima to smo svečano proslavili, a ovo je naša zahvala za sve te događaje i spoznaju da smo pod Josipovom zaštitom. Uistinu je prekrasno da imamo jednog takvog zaštitnika kao što je sveti Josip. Upravo nam sveti Josip može biti uzor, poticaj i zagovornik u borbi za svetost, za prijateljstvo s Bogom, za blizinu s Isusom Kristom. Molimo danas sv. Josipa da ostanemo u ljubavi Kristovoj i ispunjavanju Božjeg zakona, trseći se da deset Božjih zapovjedi bude naše pravilo života“, poručio je.