Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zaziva Duha Svetoga uz početak nove akademske godine na osječkom Sveučilištu

Osijek (IKA)

U osječkoj konkatedrali je u nedjelju 13. listopada slavljena misa zaziva Duha Svetoga uz početak nove akademske godine na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku.

Svečanu misu predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić u zajedništvu sa sveučilišnim kapelanom Davorom Vukovićem, studentskim kapelanom Marijom Žigmanom, domaćim župnikom mons. Adamom Bernatovićem, fra Ljubom Lekom, župnikom u švicarskom mjestu Netstalu te tajnikom Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Domagojem Lackovićem.

Pozdravljajući okupljene nositelje akademske zajednice te sve studente, nadbiskup je posebnu dobrodošlicu uputio novim studentima koji su tek pristigli u Osijek te pozvao vjernike da se prisjete posljednjih situacija u kojima su prepoznali Božju blizinu i radost te s tim mislima uđu u misno slavlje.

Nadbiskup je u propovijedi potaknuo studente da promisle o mogućnostima koje su im darovane tijekom studija, raznim pogodnostima i prilikama na kojima smo često nezahvalni i ravnodušni, a profesore savjetovao da po zahvalnosti mogu steći sposobnosti i biti optimistični, zadovoljni svojim životom te tako biti primjer i pomoć studentima te ih odgajati za ljubav prema svom zanimanju. Takvim će obostranim zalaganjem moći mijenjati klimu u akademskoj zajednici i društvu oko sebe. Svima na srce nadbiskup je stavio nedjeljnu misu na kojoj se cijela zajednica okuplja kako bi slavila Boga i zahvaljivala mu. Razvijajući naviku zahvaljivanja oslobađat ćemo se slijepe samorazumljivosti, a postati zahvalne osobe koje se uvijek trude najbolje iskoristiti ono što imaju, zaključio je nadbiskup Hranić.

Nakon pričesti otpjevan je Himan Duhu Svetom kao molitva za cijelu akademsku godinu, a po završetku mise organizirano je tradicionalno druženje članova Sveučilišta s nadbiskupom u župnoj kući.