Budi dio naše mreže
Izbornik

Misijska nedjelja u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Pontifikalno misno slavlje na Misijsku nedjelju, 20. listopada u dubrovačkoj katedrali predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Na misi je bilo i krštenje jednog djeteta, a vjernička zajednica se oprostila od sakristanke s. Veronike Dunatov, redovnice iz Družbe Kćeri Milosrđa.

U uvodu propovijedi biskup Uzinić je spomenuo sva tri događaja, tri teme koje obilježavaju 29. nedjelju kroz godinu u katedralnoj župi u Dubrovniku.

O temi Misijske nedjelje kazao je kako ona ovu kršćansku zajednicu povezuje i sa svima drugima. Ta nedjelja je ove godine posebna jer se Crkva nalazi u Izvanrednom misijskom mjesecu kojim se obilježava 100. obljetnica pisma pape Benedikta XV Maximum illud, kojim je dat okvir suvremenom misijskom pokretu. Time je Katolička Crkva nadišla uske nacionalne okvire i osjetila potrebu ponovno doći do svih, do kraja zemlje. „U tom duhu smo i mi pozvani moliti za misije, dati u ovom misnom slavlju, ali i inače, svoj novčani doprinos, ali smo pozvani i biti misionari. Naime ova misijska nedjelja se odvija pod geslom ‘Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu’. Svi smo kao kršćani poslani i na svoj način trebamo sudjelovati u misiji Crkve u svijetu“, kazao je biskup.

„Drago mi je što je uz ovu temu u župi i jedno krštenje, krštenje male Rite, koje se uklapa u ovo misijsko poslanje Crkve. Jer ako smo kome i prije svega pozvani biti misionari i navjestitelji Riječi Božje, u skladu s onom Pavlovom preporukom prema drugom čitanju da nam Riječ Božja bude vodilja i prikladna za svako poučavanje, onda su to naša djeca. Mi koji smo primili vjeru od naših predaka dužni smo je predati našoj djeci. I ne samo to nego i obveze koje se uz to preuzimaju, da ćemo svoju djecu kršćanski odgajati i poučavati u vjeri i biti im primjer. To pretvara našu zadaću biti misionari u konkretnu zadaću“, nastavio je biskup. Dodao je da se „ta zadaća ne zaustavlja samo na našoj obitelji nego se širi i na sve druge, članove župne i biskupijske zajednice, ali i kroz kršćanski poziv koji imamo, a koji se ostvaruje na tri načina: molitvu, konkretnu materijalnu pomoć i življenje misionarskog duha, što je nešto čime možemo doći da kraja svijeta“.

Uz odlazak s. Veronike iz ove župne zajednice biskup je objasnio da je sestra dobila novo poslanje u svojoj redovničkoj zajednici i mora se, nažalost, oprostiti od ove župne zajednice. „Ovim misnim slavljem i riječima zahvalnosti želimo joj zahvaliti za njezino živo i zauzeto djelovanje u ovoj župnoj zajednici koje je bilo prepoznatljivo“, ustvrdio je biskup. Poželio je dobrodošlicu novoj redovnici, s. Janji te izrazio zahvalnost što su sestre Kćeri Milosrđa mogle pronaći jednu sestru za ovu službu. Podsjetio je da je ova redovnička zajednica po svom poslanju i misionarska. Misionarska dimenzija njihovog poslanja obilježila je i obilježava i dalje njihovu zajednicu.

Potom je biskup Uzinić nešto više kazao o molitvi, koja sva ta događanja i teme povezuje. Naglasio je važnost ustrajnosti molitve, što se može zaključiti iz evanđeoskog ulomka. Dodao je i kako je dobro razlučiti da nepravedni upravitelj iz prispodobe, što se na prvu može pomisliti, nije Bog. Važno je to shvatiti jer to pomaže razumjeti da „molitva nije nešto čime mi možemo Boga promijeniti nego je molitva nešto čime mi mijenjamo sebe i usklađujemo se s Božjom voljom“.

„Zato je molitva važna za misije i misionarsko poslanje“, nastavio je dubrovački biskup. „I zato mi danas molimo za misije. Ne zato da mi Bogu kažemo da kršćanska poruka – a to je važna poruka koja je takva da osjećamo da je ne smijemo zadržati za sebe nego da je trebamo predati drugima – treba doći do kraja zemlje. Zna to Bog i bez nas. On nas uostalom šalje propovijedati do kraja zemlje. Čemu molitva služi? Molitva služi da mi, moleći i na tu nakanu, postajemo svjesni svoga poslanja i svoje dužnosti biti navjestitelji evanđelja Isusa Krista, Radosne vijesti, do kraja zemlje“.

Molitva je važna i za obiteljski život, za ozračje u kojem Rita može primiti kršćansku poruku i sama s vremenom postati svjesna da je kršćanka, poručio je biskup te podijelio sa zajednicom sadržaj dara kojeg je pripremio za novu članicu župne zajednice. „Pripremio sam im jedan poklon u tri djela. Prvi je jedna knjiga koja govori o obiteljskom životu. Draga mi je ta knjiga jer daje primjere molitava u obitelji, pa pozivam da u svoju obitelj uvedete molitvu. Druga knjiga je Katekizam za djecu. Kad Rita bude počela postavljati pitanja da roditelji mogu pronaći odgovore. Treći dio dara je krunica. Ona je u povijesti našeg naroda odigrala važnu ulogu (nažalost, danas malo obitelji zajednički moli krunicu) jer je to bila ne samo molitva nego istovremeno kroz otajstva koja smo razmišljali bila je i Biblija, Božja Riječ koju smo unutar obitelji prenosili na svoju djecu. Pozivam vas da ponovo vratimo krunicu u svoje obitelji. Nalazimo se u listopadu koji je mjesec krunice, mjesec Blažene Djevice Marije“, rekao je mons. Uzinić.

Biskup je također darovao krunicu s. Veroniki, rekavši da premda se fizički rastaje od ove zajednice „u molitvi svi možemo ostati povezani“. „Mi ćemo moliti za vas i preporučujemo se u Vaše molitve“, rekao je s. Veroniki.

Liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni zborovi pod vodstvom Maje Marušić.