Budi dio naše mreže
Izbornik

Misionar vlč. Karlo Prpić u požeškoj Župi sv. Leopolda Mandića

Požega (IKA)

Svećenik Požeške biskupije i dugogodišnji misionar u Kamerunu vlč. Karlo Prpić predslavio je u nedjelju 25. rujna misu u Župi sv. Leopolda Mandića u Požegi.

Na početku euharistijskog slavlja misionara je pozdravio župnik vlč. Jozo Jurić, a misu je suslavio župni vikar vlč. Tomislav Varela.

Tumačeći naviješteno Evanđelje (Lk 16,19-31), vlč. Prpić rekao je kako su oduvijek izražene razlike između siromašnih i bogatih. Potaknuo je okupljene vjernike da im se srce otvori za potrebe drugih te budu spremni uočiti „Lazare“ današnjega naraštaja.

Kazao je da ga je iznenadilo kada je čuo da je član grupe The Rolling Stones jednom prilikom rekao da bi želio da svi postanu slavni i bogati kao oni pa da shvate da je to zapravo najveća tragedija i nesreća ako nemaju u srcu želju da podijele ono što imaju s drugima. „Tako je bilo, bit će, tako je i danas“, poručio je predslavitelj.

Propovjednik je rekao kako najveći grijeh bogataša iz Evanđelja nije njegovo bogatstvo, nego njegova sebičnost i nesposobnost da podijeli i pronađe u srcu radost čovjeka koji daje široko, koji ne mjeri škrto i koji se nada vječnoj nagradi Boga. „Sve će jednoga dana biti nagrađeno na ovaj ili na onaj način“, kazao je.

Nadalje je misionar povezao Evanđelje dana sa svojim 33-godišnjim misionarskim iskustvom u Africi. Najprije je iskazao svoju zahvalnost svima koji pomažu drugima dajući od sebe. Zahvaljujući donacijama, u misijama obrazuju buduće svećenike koji će uskoro u potpunosti zamijeniti misionare u Kamerunu. „A to je i bio cilj“, kazao je vlč. Prpić.

Kazao je kako često u njihove škole idu i muslimani jer „znaju da će biti disciplina, red, rad i uspjeh“. Naglasio je da nitko od njih nije prisiljen na promjenu vjere, nego u svojim obiteljima svakodnevno žive svoju vjeru bez obzira što idu u katoličke škole.

Govoreći o domaćim svećenicima, rekao je da teško žive jer nemaju mnoge misne nakane, a i milostinja je skromna. Zato svećenici obrađuju zemlju, neki imaju i nešto stoke, a donacije su im pomoć kako bi mogli živjeti i djelovati.

Na kraju propovijedi, misionar Prpić istaknuo je grijeh propusta koji je danas posebno izražen. „Dijeliti se mora, bilo duhovno, bilo materijalno“, zaključio je vlč. Karlo Prpić.