Budi dio naše mreže
Izbornik

Misno slavlje na uočnicu Dana grada Đakova

Đakovo (IKA/TU)

Misno slavlje na uočnicu Dana grada Đakova, u utorak 7. svibnja 2024. u đakovačkoj katedrali, predvodio je župnik Župe Svih svetih preč. Ivan Lenić.

Dan grada Đakova obilježava se 8. svibnja u spomen na prvi pisani trag u poznatim dokumentima iz 1239. u darovnici hrvatskog kneza Kolomana bosanskom biskupu Ponsi. Tako Đakovo ove godine slavi 785. godišnjicu najstarijeg poznatog spomena.

U uvodu u misno slavlje za grad i domovinu župnik Lenić je rekao da su od davnine dani uoči svetkovine Spasova „nazivani prosnim danima, danima osobite molitve za nebeski blagoslov svem našem svagdašnjem življenju i zalaganju. Znakovito je da ovogodišnji Dan grada Đakova kao Isusovi sljedbenici obilježavamo u tom ozračju. Zahvalni za bogatu baštinu povijesti, dobara i nadasve ljudi našega grada već na uočnicu Dana grada Svevišnjemu povjeravamo njegovu sadašnjost, potrebe i planove, odgovorne za njegov život i napredak i sve sadašnje generacije njegovih stanovnika. Zapravo i sebe same. Isus u Evanđelju, a Djela apostolska iz prve Crkve svjedoče kako je Duh Sveti glavni pokretač svih dobrih nakana i djela koje  provode apostoli u naviještanju evanđelja. Poželimo, braćo i sestre, uoči dana svoga grada i uključimo s Isusovim prinosom Ocu vapaje, da taj isti Duh Sveti bude svjetlo, vodičem i pomoćnikom u našem osobnom i obiteljskom životu, u svim nastojanjima u izgradnji našega grada i naše domovine. Kad-kada zaboravljamo da smo grad svi mi: generacije predaka koje su živjele ovdje i naše generacije te one koje dolaze i kojima nam je predati polog dobroga mentaliteta života i materijalne i duhovne baštine. Za manjak vlastitoga doprinosa, a prebacivanje odgovornosti samo na druge pokajmo se i zamolimo nadahnuća i snagu odozgor za dalje.“

Nakon naviještenih dnevnih čitanja, u odjeku na Božju riječ, u molitvi vjernika molilo se za Crkvu, pastire Crkve i navjestitelje evanđelja, za stanovnike grada Đakova, a posebno za one kojima su povjerene različite odgovornosti, za majke i očeve da odgajaju djecu u dobru i istini, za najugroženije stanovnike grada i okolice da se osjećaju prihvaćenima i dostojanstvenima kao i za preminule i poginule sugrađane.

Misu su suslavili rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu preč. Stjepan Radić i kanonik Prvostolnoga kaptola mons. Luka Marijanović. Asistirala su trojica đakovačkih bogoslova. Liturgijsko pjevanje predvodile su članice zbora Santo pod ravnanjem s. Jelene Kovačević.

Misnom slavlju nazočili su gradonačelnik Marin Mandarić, dogradonačelnik Antun Galić te drugi suradnici u gradskoj upravi i brojni Đakovčani.

Na kraju slavlja župnik Lenić je čestitao Dan grada gradonačelniku Mandariću i svim djelatnicima u gradskoj upravi kao i svim župljanima te je dodao: „Molimo za svoj grad, volimo svoj grad, budimo na njega ponosni i dajmo svatko svoj doprinos u onome što nam je povjereno. Tada će grad napredovati. Nisu samo neki pozvani graditi grad nego je svatko od nas ondje gdje jeste pozvan  graditi mozaik koji se zove Đakovo“.