Budi dio naše mreže
Izbornik

Misu zornicu u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio nadbiskup Puljić

Zadar (IKA)

Prvu misu zornicu u katedrali Sv. Stošije u Zadru, u ponedjeljak 29. studenog, tradicionalno kao svake godine, predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji tijekom došašća svaki dan pohodi drugu župu predvodeći mise zornice u Zadarskoj nadbiskupiji.

Došašće je vrijeme iščekivanja Božjega Sina koji je rekao da će opet doći i za to se pripremamo i sudjelovanjem u misama zornicama, rekao je mons. Puljić, istaknuvši da „vrijeme došašća obiluje radošću zbog Onoga koji je najavljen, radošću zbog Onoga koji će doći i spasiti svijet“.

Tragom navještenog psalma, „Obradovah se kad mi rekoše, hajdemo u Dom Gospodnji“, nadbiskup je rekao kako smo, polaskom na misu, „ispunjeni radošću da idemo nešto proslaviti. Idemo zajedno misu slaviti. Idemo obnoviti ono otajstvo koje nam je Gospodin ostavio, najveći dar svojoj Crkvi, euharistiju koja izgrađuje Crkvu, a mi euharistiju slavimo“.

„Tijekom došašća često ćemo slušati proroka Izaiju jer on najviše najavljuje Isusov dolazak. U svom viđenju, Izaija kaže: „U onaj dan, izdanak Gospodnji bit’ će na diku i slavu“. U onaj dan – to je dan kojeg i mi započinjemo očekivati u ovom svetom vremenu, radovati se i zahvaljivati Bogu što možemo biti dionici toga velikog otajstva. Isus je došao, znamo kako se zbila smrt i uskrsnuće, ali Isus će još jedanput doći. Mi živimo u tom vremenu od njegovog dolaska na zemlju do onog konačnog dolaska iz slave. U iščekivanju, u radosti, zahvaljujući Bogu na velikoj milosti što možemo slaviti ova sveta otajstva“ rekao je nadbiskup Puljić.

„Navješteni ulomak iz Matejevog evanđelja također je znakovit jer pokazuje Isusa koji prolazi zemljom čineći dobro, navješćujući Radosnu vijest, ali i čineći dobro – Isus ozdravlja bolesne, uskrisava mrtve, pomaže svima. Došao je biti na pomoć svima. Zadivljen vjerom toga satnika, Isus kaže da u Izraelu nije našao takve vjere. Isus obećava da će doći kod njega, izliječiti njegovog slugu, ali satnik kaže da nije dostojan da Gospodin dođe pod njegov krov. Liturgija je toliko vrednovala taj susret i tu ispovijest satnika da je u sastavni dio mise stavila upravo te satnikove riječi. Prije same pričesti, kad se najavi da Gospodin dolazi, želi doći u naša srca, ponavljamo satnikove riječi: Gospodine, nisam dostojan. Ali reci samo jednu riječ i ozdravit će tvoj sluga. Neka nam sveto vrijeme došašća bude na blagoslov, u iščekivanju našega Gospodina Isusa Krista koji dolazi“, poručio je nadbiskup Puljić.