Budi dio naše mreže
Izbornik

Mlada misa fr. Drage Ferenceka

Ljubljana (IKA)

Dominikanac Drago Ferencek proslavio je mladu misu u nedjelju 9. srpnja 2023. u Župi Svetog Križa u Ljubljani.

Suslavitelji su bili ministar Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković, mjesni župnik don Peter Možina koji je propovijedao, te ostala braća dominikanci i svećenici.

Nakon što mu je majka Alenka predala oltarni križ, fr. Drago je započeo euharistijsko slavlje u zajedništvu s brojnim sabranim vjernicima.

U homiliji don Petar je uvodno potaknuo mladomisnika da se nadahnjuje riječima Svetog pisma. Pogotovo riječima Evanđelja koje je bilo pročitano na misi.

Istaknuo je da fr. Drago treba biti sol zemlje i svjetlo svijeta u današnjem svijetu. Poput Krista koji je došao dati oslobođenje i mir svakom čovjeku tako i mladomisnik nije pozvan biti samo svećenik vjernicima nego i onima koji su daleko od Boga ili u njega ne vjeruju.

Propovjednik je istaknuo da je biti svećenik u Sloveniji, a i u Europi izrazito teško jer ljudi ne vide jasno te im je potrebno svjetlo Evanđelja da bi jasnije vidjeli.

Pri kraju propovjedi u svjetlu Evanđelja je protumačio mladomisničko geslo „Uzdaj se u Gospodina i čini dobro“. Pozvao je mladomisnika da svoj život stavi u potpunosti u službu Crkve i bude svet svećenik po Isusovu srcu, po uzoru na sv. Dominika.

Pri kraju slavlja fr. Drago je zahvalio svima koji su bili uz njega te koji još jesu na njegovom životnom putu redovništva i svećeništva. Nakon liturgije prigodno druženje je nastavljeno u šatoru pokraj župne crkve, objavljeno je na stranici Hrvatske dominikanske provincije.