Budi dio naše mreže
Izbornik

Mlada misa vlč. Antuna Nikolića

Otok (IKA/TU)

Mladomisnik Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Antun Nikolić predslavio je u nedjelju 17. srpnja mladu misu u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Otoku, pod geslom „Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas“.

Misu je suslavilo petnaestak svećenika, među kojima domaći župnik preč. Antun Knežević.

Mladomisničko slavlje započelo je roditeljskim blagoslovom u obiteljskoj kući, nakon čega je procesija krenula prema župnoj crkvi.

Po ulasku u crkvu, župnik Knežević uputio je mladomisniku pozdravne riječi. Prisjetio se mladomisnikovih ministrantskih dana, njegovog sudjelovanja u Franjevačkoj mladeži i svoje želje da on jednoga dana postane svećenik.

Pozdravio je mladomisnikove roditelje, obitelj i rodbinu, prijatelje, sjemenišne poglavare i profesore Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, sve svećenike, mladomisnike, propovjednika – profesora KBF-a i nadbiskupijskog povjerenika za pastoral svećeničkih i redovničkih zvanja Iliju Dogana, bogoslove, časne sestre, sve goste i nazočne vjernike koji su svojim molitvama pratili mladomisnika na njegovom putu. Uputio je riječi dobrodošlice i predstavnicima gradskih i županijskih vlasti, na čelu s gradonačelnikom Otoka Josipom Šarićem.

Župnik je rekao da se dugo pitao zašto je mladomisnik odabrao upravo to geslo. „Pitajmo se u kakvom su se stanju nalazili Isusovi učenici kad im je rekao ove riječi. Nakon Isusovog uskrsnuća bili su razočarani, uplašeni, osjećali su se nesigurno, ostavljeno. I upravo tada dolazi im Isus i govori: ‚Mir vama! Kao što je mene poslao Otac i ja šaljem vas!‘ Oni trebaju svijetu navijestiti Božju prisutnost na vjerodostojan i uvjerljiv način. Za takvo djelovanje Otac nebeski im šalje Duha Svetog.

Antune, i ti ćeš se u svojem svećeničkom životu mnogo puta osjećati kao što su se osjećali apostoli. Ne boj se! I tebi će tada Isus pokucati na vrata tvoga srca i reći: ‚Mir tebi, Antune! Ne boj se! Ja sam tu!‘ On će te podići, on će ti po svome Duhu dati snage i hrabrosti, mudrosti i jakosti da možeš kročiti  dalje  na putu na koji te sam Isus pozvao“, rekao je među ostalim župnik te pozvao mladomisnika da pristupi k Božjem žrtveniku i prinese svoju prvu misnu žrtvu.

Dvoje mladih u narodnim nošnjama predalo je mladomisniku buket cvijeća, a mladomisnik je pristupio oltaru i započeo misno slavlje. Misna čitanja čitali su članovi uže obitelji mladomisnika. Evanđelje je navijestio mladomisnik iz susjedne Privlake vlč. Florijan Zagorščak.

U homiliji je vlč. Dogan govorio o svećeništvu, a sukladno pročitanom Evanđelju, usporedio je svećeničko služenje s Martinim služenjem.

„Uvijek možemo doći u napast da prikazujemo svoje viđenje svećenika. Današnje Evanđelje govori o Marti i Mariji. Ono nam može pomoći da shvatimo svećeništvo. Marta je na lošijem glasu, na Mariju se pozitivnije gleda. A one nisu protivnice, sestre su. Ali ima detalj preko kojega se često prelazi. Marta je ta koja je dovela Isusa u kuću.

Svećenik je poput Marte, donosi u naš svijet Boga, donosi Isusa. Marta se osjeća usamljeno u svojem poslu, ona sve pripravlja za goste, pripravlja za Isusa. Ponekad treba sjesti do Isusovih nogu. Usamljenost može zadesiti i svećenika ako redovito ne sjeda do Isusovih nogu i sluša njegovu riječ. Inače smo izgubljeni. Kod njegovih nogu shvatit ćemo da svećeništvo ima smisla! Ovaj odlomak Evanđelja ne spominje njihovog brata Lazara. A upravo na njemu se Isus proslavio, njega je uskrsnuo. I tu je slika svećenika koji ostaje u sjeni Kristovoj“, rekao je propovjednik.

Na kraju se obratio mladomisniku. „Dragi mladomisniče, Krist te šalje kao što je njega poslao Otac da ideš i naviještaš Radosnu vijest svim narodima, da u ovaj naš svijet, ispunjen nemirom i strahom, donosiš Boga, baš kao što je Marta dovela Isusa u svoj dom.

Vjerujem da i ti danas, dok stojiš pred tim Kristovim poslanjem, osjećaš određenu dozu treme jer si svjestan rizika da poslanje koje ti je Krist povjerio lako možeš pretvoriti u svoje poslanje te njegovo svećeništvo u svoje svećeništvo. Stoga, od mnoštva želja danas za tebe, izdvajam i molitvom pratim onu da nikada ne zaboraviš – poput Marije – svakodnevno se spuštati do nogu Isusovih kako bi zauvijek ostao – poput Lazara – u sjeni Kristovoj. Jedino ćeš tako biti i ostati Kristov svećenik“, rekao je vlč. Dogan obraćajući se mladomisniku.

Članovi KUD-a „Josip Lovretić“ su u procesiji prinijeli darove na oltar. Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti zbor „Bl. Alojzije Stepinac“, pod ravnanjem prof. Jana Valenćika i s. Branke Čuture.

Na kraju misnog slavlja mladomisnik je izrekao zahvalu svima koji su na bilo koji način pomagali na njegovom putu do svećeništva, osobito roditeljima koji su uvijek bili podrška.

Nakon zajedničkog mladomisničkog blagoslova, slavlje je završilo pojedinačnom podjelom mladomisničkih blagoslova. Duhovna priprava za mladomisničko slavlje bila je trodnevnica koja se slavila u četvrtak, petak i subotu uoči mlade mise.