Budi dio naše mreže
Izbornik

Mlada nedjelja na Plehanu

Plehan (IKA)

Mlada nedjelja proslavljena je 11. listopada u Župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu (Derventski dekanat) u Bosanskoj Posavini u znaku zahvale Gospodinu za plodove rada.

Misu u novoj župnoj crkvi predslavio je gvardijan fra Anto Tomas, a suslavili su domaći svećenici fra Jozo Gogić i fra Ivan Ćurić.

Svjestan da mediji često „bombardiraju“ negativnim vijestima, fra Anto je vjernike pozvao da im dnevnik i prognoza svakoga dana bude više razmatranje Božje riječ, nego gledanje televizije. „Ne oslanjajte svoj život na riječi koje plaše, već na Riječ Božju. Ne tražite sreću u raznim ovisnostima i tehničkim pomagalima, jer je ondje nećete naći. Učite od naših starih, koji su bili siromašni, a mudri, bili su melem za rane. Kako ih je bilo lijepo slušati dok su nama mlađima pričali o ljepotama života na ovim prostorima. Nisu se bojali života te su imali i po desetero i više djece. Oni su nas usmjeravali prema Kraljevstvu Božjem…“, neke su od poruka koje je uputio u propovijedi. Fra Anto je zahvalio župljanima koji su se vratili i stalno žive na Plehanu te ih je potaknuo da mole za one opterećene materijalnom situacijom, koji se boje vratiti na svoja zarasla ognjišta.

Razni plodovi rada ruku malog stada plehanskih povratnika koje je fra Ante blagoslovio, bili su postavljeni ispred oltara.

Poslije mise slijedilo je euharistijsko klanjanje.

Kao i prošle godine i ove je prigodom proslave mlade nedjelje održana Međudržavna biciklijada kojom su sudionici povezali dva franjevačka samostana, samostan u Slavonskom Brodu i samostan na Plehanu.

U organizaciji Udruge za rekreativno, cestovno i planinarsko trčanje i hodanje TK Braca Slavonski Brod i Župe sv. Marka Evanđelista na Plehanu u biciklijadi su sudjelovali: Anto Ravlić, Jozo Jelinić, Damir Markić i Miroslav Jurić. U ranim jutarnjim satima krenuli su ti Posavljaci s blagoslovom ispred franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu prema Plehanu. Prisjetili su se i hladnih i kišovitih dana mjeseca listopada kada su 1992. godine padom Bosanske Posavine morali s tek pokojom vrećicom bježati iz svojih domova da bi spasili gole živote te ih nisu spriječili ni hladan dan, ni kiša koja je cijelim putem padala da odvoze 40-ak kilometara, prolazeći kroz hrvatska sela Derventskog dekanata.

Logistika na putu bili su im Mijo Jerković i Mato Jerković.

Na Plehan su stigli prije početka mise. Poslije mise druženje su nastavili uz okrjepu gdje je predsjednik TK Braca Anto Ravlić zaslužnima u organizaciji tog sportskog događaja dodijelio zahvalnice i medalje.

Kao najstarijem sudioniku i prve i druge međunarodne biciklijade, gvardijan fra Anto na kraju mise je uz prigodan dar posebno zahvalio prof. Jozi Jeliniću, koji sada živi s obitelji u Slavonskom Brodu, a inače je župljanin Župe sv. Ante Padovanskog u Gornjim Močilima – Sijekovcu u koju vrlo često dolazi upravo na svome biciklu.