Budi dio naše mreže
Izbornik

Mladi svećenici i bogoslovi Požeške biskupije posjetili Bjelovarsko-križevačku biskupiju

Bjelovar (IKA)

Mladi svećenici i bogoslovi Požeške biskupije predvođeni apostolskim upraviteljem Požeške biskupije mons. Antunom Škvorčevićem te preč. Ivicom Žuljevićem posjetili su u utorak 2. travnja, na treći dan vazmene osmine, Bjelovarsko-križevačku biskupiju.

Taj je posjet bila prilika da se kler dviju susjednih biskupija pobliže upozna nakon što su u travnju prošle godine svećenici Bjelovarsko-križevačke biskupije hodočastili u Staru Gradišku, Požegu i Voćin.

Svećenici Požeške biskupije, koje je cijeli dan pratio i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, posjetili su župnu crkvu svetog Josipa u Grubišnom Polju, gdje ih je ugostio župnik i dekan preč. Većeslav Magić. Na putu prema Bjelovaru posjetili su i obnovljenu župnu crkvu svete Katarine u Nevincu, a dočekao ih je vlč. Josip Starčević.

Po dolasku u Bjelovar, slavili su misu u novoobnovljenoj i nedavno posvećenoj katedrali svete Terezije Avilske. Euharistijsko slavlje predvodio je biskup Huzjak koji je na početku pozdravio mons. Škvorčevića, sve svećenike i bogoslove te im još jednom zaželio dobrodošlicu i čestitao Uskrs. Izrazio je radost i ponos što ih može ugostiti u „prekrasno uređenom i opremljenom zdanju bjelovarske katedrale“.

U homiliji je mons. Huzjak rekao da se nalaze u danima u kojima kroz Riječ Božju gledaju i prate one koji su bili blizu Isusu, prvo u njegovoj muci, a zatim i u slavi njegova uskrsnuća. „Upravo u primjeru Petra i Marije koji dolaze na prazan grob, gledamo da je hod za Isusom kroz njegovo preobraženje preobrazilo i njih same. Od strašljivih postali su odvažni i hrabri za navještaj Radosne vijesti pred svima i pod svaku cijenu“, poručio je.

Upozorio je kako danas nije oportuno reći i naviještati da je Isus Krist jedini Spasitelj svijeta. Ohrabrio je stoga okupljene svećenike i bogoslove da idu naprijed naviještajući Radosnu vijest. Rekao je da ono što svećenika drži čvrstim u njegovu poslanju naviještanja i služenja jest vjera u Krista Uskrsloga. „Snaga uskrsne vjere kadra je preobraziti i hraniti živote onih koji slijede Krista“, istaknuo je.

Nakon mise, biskup Huzjak je gostima pobliže pokazao novoobnovljenu katedralu i objasnio umjetnička djela koja su u nju ugrađena.

Nakon zajedničkog ručka u Biskupijskom ordinarijatu, svećenici i bogoslovi zajedno s dvojicom biskupa, posjetili su i pravoslavnu crkvu Svete Trojice u Bjelovaru u kojoj se nalazi vrijedni ikonostas, djelo najuglednijih hrvatskih slikara devetnaestog stoljeća, Celestina Medovića, Bele Čikoša Sesije te Ivana Tišova.

U Bjelovaru su posjetili i Biskupski dvor te biskupovu kapelu, a nakon toga uputili su se prema župi Štefanje gdje ih je primio vlč. Mirek Hrvojić.

Naposljetku, posjetili su i crkvu svete Marije Magdalene u Čazmi koja nakon dugotrajne obnove, koja još nije završila, postupno otkriva svu svoju arhitektonsku i umjetničku ljepotu.

Prije oproštaja, biskup Škvorčević zahvalio je biskupu Huzjaku na gostoprimstvu i pratnji tijekom cijelog dana. Mons. Huzjak izrazio je veliku radost i zahvalnost za dan proveden zajedno.