Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva biskupa Bogdana na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Knin (IKA)

Vojni ordinarij Jure Bogdan predvodio je kod spomenika hrvatske pobjede Oluja '95 na Trgu dr. Ante Starčevića u Kninu, u četvrtak 5. kolovoza 2021. molitvu za poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje koju prenosimo u cijelosti.

Biskup: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
Svi: Amen.
Biskup: Gospodin s vama!
Svi: I s duhom tvojim!

S osjećajima dubokoga poštovanja, zahvalnosti i ljubavi okupljeni smo na obilježavanju 26. obljetnice oslobodilačke vojno-redarstvene akcije „Oluja“ koja je simbol hrvatske pobjede u obrambenome Domovinskom ratu, dovršetak višegodišnjih napora i zaglavni kamen trajnoga mira i slobode. Ponos i radost koje današnjim danom na ovome mjestu očitujemo nije znak trijumfalizma ni uznositosti, nego izraz ljubavi i vjernosti prema dragoj nam domovini Hrvatskoj. Njezina nas iznimna ljepota, za koju se stoljećima i naraštajima prolijevahu suze i krv, podsjeća na veličinu Božjega dara i promisla. Lijepa Naša, junačka zemlja, mila i jedina, sveta i patnička obranjena je i čuvana najdragocjenijim, živim štitom. Kako li samo snažno odjekuju riječi himne koju smo čuli; čisti je to izraz ljubavi, u ljepotama ravnica, planina, u šumu bistrih rijeka i prozirnosti plavoga mora. Jedinstvena ljepota koju svakodnevno grije sunčev sjaj, resi bura u granama hrastova poziva na ljubav prema domu i rodu do posljednjega daha i otkucaja srca. Sveta žrtva onih koji su svoje živote nesebično i odlučno ugradili u temelje Hrvatske suverenosti obvezuje nas na neizmjernu zahvalnost.

Dan je ovo domovinske zahvalnosti za slobodu po neprocjenjivoj žrtvi najhrabrijih i najodanijih, naših dragih branitelja. Spomen na njih trajno nas obvezuje i ne smije izblijedjeti u mijenama vremena i pred sve jačom navalom agresivnoga relativizma.

Kao iz jednoga srca, smjerno i zahvalno neka se uzdignu naše molitve dobromu i milosrdnomu Bogu za sve što nam je milo i sveto, za mir i slobodu, svekoliki napredak i blagostanje, a osobito za pokoj svim poginulim, nestalim i preminulim hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote u obrani drage nam Domovine.

Pomolimo se:
Bože dobrote i sve utjehe, ulij nam u srce zahvalnost za izdašna dobra koja si nam u svojoj naklonosti udijelio. Ulij nam u srce ljubav prema Domovini da se zauzimamo za pravedan i dostojanstven život sviju, kojim se dokida svaka podijeljenost i nejednakost a učvršćuje sloga i jednakost.

Bože, začetniče i izvore mira, daruj mir našemu vremenu, da složni ustrajemo u dobru i da te trajno slavimo i veličamo. Uzdamo se u Tvoju zaštitu i pomoć. Usliši nas u potrebama, da svi u našoj Domovini nađu prikladan i pošten posao te se tako unaprijede uvjeti života i da nas povezuje pravo zajedništvo.

Blagoslovi naš narod da nam zemlja donosi obilat rod, da se njime zahvalno služimo na Tvoju slavu. Čuvaj nas od svih nevolja i nepogoda, opasnosti, pošasti i bolesti. Vrati nam nadu i obnovi snagu za svakodnevni rad i zauzimanje za zajedničko dobro u izgradnji ovoga svijeta, kao početak boljih i sretnijih dana. Budi nam blizu da osjetimo olakšanje i mir, učvrsti vjeru da se bez ikakvih zdvajanja povjerimo Tvojoj očinskoj providnosti i vodstvu.

Bože vječni, gospodaru života i smrti, zahvaljujemo Ti na darovanoj slobodi i miru po našim braniteljima koji su svoje živote položili za vječne ideale. Zavrijedili su da ih se spominjemo u zahvalnosti i čuvamo od zaborava. Daj da i nama bude sveto ono za što su dali svoje živote. Zazivamo Tvoje beskrajno milosrđe za sve poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje u obrani i oslobađanju drage nam Domovine. Molimo Te, primi njihove živote kao ugodan prinos i zalog boljega i pravednijega svijeta. U svojemu smilovanju izbriši na njima svaku krivicu jer su željeli vršiti Tvoju volju i ostati Tebi vjerni. Uskrisi ih na vječni život i neka se zauvijek pred Tobom raduju gledajući Tvoje milosno lice. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Biskup: Pokoj vječni daruj im, Gospodine!
Svi: I svjetlost vječna svjetlila njima!
Biskup: Počivali u miru!
Svi: Amen!
Biskup: Duše njihove i duše svih vjernih mrtvih, po milosrđu Božjem, počivali u miru!

Blagoslovio vas svemogući Bog, Otac i Sin i Duh Sveti!

Blagoslivljajmo Gospodina!