Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva kod spomenika Hrvatske pobjede „Oluja 95“

Knin (IKA)

U sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u srijedu, 5. kolovoza vojni biskup Jure Bogdan predvodio je molitvu kod spomenika Hrvatske pobjede „Oluja 95“ u Kninu.

„Ljubav, zahvalnost i poštovanje, okupili su nas danas na ovoj proslavi“, rekao je u uvodu u molitvu biskup Bogdan, poručivši: „U našim srcima i mislima bude se bolna sjećanja na duboke rane i patnje koje smo kao narod i cijela Domovina proživjeli tijekom Domovinskoga rata. Istovremeno, u našem biću bude se osjećaji poštovanja i zahvalnosti prema svim sudionicima i žrtvama iz Domovinskoga rata koji su ugradili svoje živote u temelje naše samostalnosti, neovisnosti i slobode. Nitko nema pravo obezvrjeđivati njihovu ljubav i podnesenu žrtvu za slobodnu domovinu“.

Vojni biskup osvrnuo se i na obranu i oslobađanje Hrvatske: „Izgleda kao da je bilo jučer. Sjećanja ne blijede, uspomene se ne brišu. Duboko su upisane u naše srce, u naše biće puno poštovanja prema svima koji su u dramatičnom trenutku agresije beskompromisno stali na branik domovine. U obrani domovine okupila nas je ljubav prema domu, ljubav prema rodu, ljubav prema svome narodu, ljubav prema zajedničkoj budućnosti u miru i slobodi“.

„Upravo stoga“, poručio je biskup Bogdan, „kao slobodni građani Republike Hrvatske koji vole i poštuju svoj dom i domovinu, iz srca vjerničke duše uzdižemo naše molitve za sve pokojne branitelje, sve nestale i poginule u Domovinskome ratu i sve koji su preminuli od posljedica rata. Neka Božansko srce prepozna njihovu ljubav, žrtvu i ideale za koje su živjeli, trpjeli i umirali. Njihova žrtva, prinesena iz ljubavi, molimo sada neka bude trajno upisana dlanom Božje ruke, u knjigu vječnoga života“.

U molitvi vjernika molilo se Gospodina za Crkvu: „da rasvijetljena sjajem uskrsnulog Krista u ovim vremenima bude znak i svjedok nade, a pastiri Crkve neka budu svjedoci Tvoje blizine i odsjaj Tvoje ljubavi prema svakom čovjeku“. Za sve koji vode javne poslove naše zemlje: da promiču pravdu i mir. Za hrvatske branitelje poginule tijekom operacije „Oluja“, za sve poginule, preminule i nestale branitelje; za sve žrtve Domovinskoga rata.

Za našu domovinu, sve njezine stanovnike „da u svome srcu gajimo međusobnu ljubav; međusobno poštovanje i solidarnost u potrebama duha, duše i tijela; da zajednički i odgovorno izgrađujemo civilizaciju ljubavi i pomirenja, u pravdi i istini“. Za naše pokojne, da ih Gospodin primi u svjetlo svoga lica, a njihovim obiteljima udijeli snagu i utjehu.