Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva za mir u Ukrajini na Pepelnicu u požeškoj katedrali

Požega (IKA)

Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 2. ožujka u požeškoj katedrali euharistijsko slavlje predvodio je Ivica Žuljević, prepošt Stolnog kaptola i predstojnik Ureda za katoličke škole u zajedništvu sa župnikom Marijom Večerićem i vjeroučiteljem u Katoličkoj gimnaziji Krunoslavom Siroglavićem. Vjernici Požeške biskupije prikučili su se poticaju pape Franje da na Pepelnicu mole i poste za mir u Ukrajini.

Na misi su sudjelovali učenici Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije, predvođeni ravnateljima Franom Barišićem i Ivicom Bedeničićem te učiteljima i nastavnicima.

Uvodeći u misno slavlje predvoditelj misnoga slavlja Ivica Žuljević pozdravio je sve nazočne, a napose učenike i djelatnike požeških katoličkih škola. Podsjetio ih je da ovim slavljem započinje sveto korizmeno vrijeme molitve, pokore i djelotvorne ljubavi te ih pozvao da pozornim slušanjem Božje riječi oraspolože svoja srca za plodonosno sudjelovanje u misnom slavlju. Zatim je đakon pročitao Pismo biskupa Antuna Škvorčevića u povodu ratnih stradanja u Ukrajini, kojim je pozvao vjernike u Požeškoj biskupiji da, na poticaj pape Franje, svojom molitvom i djelima milosrđa izraze solidarnost sa stradalnicima u ratom pogođenoj Ukrajini.

U homiliji je, na temelju naviještene Božje riječi, prepošt Žuljević pojasnio“da si tijekom 40-dnevnog korizmenog hoda kao vjernici želimo posvijestiti našu ljudsku slabost te pojačati svoj trud i želju da u hodu prema Uskrsu više upoznamo Boga“. Vanjski čini kao što su post i odricanje, pokora – a na početku korizmenog vremena i posipanje pepelom – su nam potrebni kako bi nam pomogli uzdići dušu k Bogu te se ostaviti onoga što nam nije potrebno i što nas udaljava od Boga, rekao je. Prepošt Žuljević podsjetio je i na Isusove riječi iz evanđelja kojima sam Isus potiče „da otkrijemo duboki smisao svoga obraćenja u skrovitosti srca, kloneći se prakticiranja određenih čina i gesta kako bi nas drugi vidjeli, divili nam se i cijenili nas“. Kazao je „da nas Isus poziva da otvorimo svoja srca i dopustimo njegovu svjetlu da uđe u nas“. Pozvao je stoga sudionike slavlja da u korizmi s još većom revnošću i zauzetošću obdržavaju Isusove riječi iz evanđelja: da rado i često sklapaju ruke na molitvu, da se kroz post i nemrs vježbaju u odricanju, te da plodove svoga odricanja pretoče u milodar za siromahe, bolesnike i druge ljude u potrebi, osobito za stradale u Ukrajini.

Nakon homilije blagoslovljen je pepeo kojim su svećenici posuli glave vjernicima pozivajući ih na obraćenje i vjeru u Riječ Božju. Na kraju mise predvoditelj slavlja je zahvalio učenicima i djelatnicima katoličkih škola za molitvu u ovom misnom slavlju, te je zazivajući Božji blagoslov, njima i svim drugim sudionicima zaželio molitvom, odricanjem i dobrim djelima ispunjenu korizmu.