Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana u Puli

Pula (IKA)

Ekumenska molitvena osmina za jedinstvo kršćana, od 18. do 25. siječnja, se u Porečkoj i Pulskoj biskupiji posebno obilježava molitvenom hodom po pulskim crkvama. Za trajanja osmine svake se večeri na tu nakanu služi misa u jednoj od pulskih crkava.

Početak Molitvene osmine inače je u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Ove je godine misa na tu nakanu u srijedu 18. siječnja slavljena u filijalnoj crkvi katedralne župe, crkvi Misericordiae. Misu je predslavio katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj. U homiliji je, govoreći o jedinstvu za koje se moli u ekumenskoj molitvenoj osmini, istaknuo da je nasušno potrebno moliti za jedinstvo i pravo zajedništvo u našim obiteljima, u međuljudskim odnosima, jer kada su odnosi među ljudima prožeti vjerom u Boga i međusobnim povjerenjem koje vjera donosi, onda se lakše može postići i jedinstvo za koje se zalaže ekumenski pokret.

Drugog dana, 19. siječnja, misa na tu nakanu slavljena je u Župi Krista Spasitelja, u naselju Veli Vrh, trećega dana u crkvi Gospe od Mora na Stoji, četvrtoga dana u Župi sv. Josipa, petoga dana u Župi sv. Antuna, šestoga dana slavi se u Župi sv. Ivana Krstitelja, a pretposljednjeg dana u samostanskoj crkvi sv. Franje.

Na blagdan Obraćenja sv. Pavla apostola, završetak Molitvene osmine bit će proslavljen misom u župnoj crkvi sv. Pavla s početkom u 18 sati. Predslavit će župnik pulske Župe sv. Antuna Padovanskog fra Diego Deklić.

Na širem području Pule osim Katoličke Crkve postoje dva sakralna zdanja Srpske pravoslavne Crkve – crkva sv. Nikole u Puli i crkva sv. Spiridona u Peroju. U gradu Puli još djeluju i Makedonska pravoslavna crkvena općina sv. Joakima Osogovskog, Evanđeoska pentekostna Crkva Hosana te Kršćanska adventistička Crkva.

U razgovoru za Informativni blok Tiskovnog ureda Porečke i Pulske biskupije, povodom Molitvene osmine, biskupijski povjerenik za ekumenizam preč. Milan Mužina istaknuo je niz osobnih kontakata i dobre privatne odnose s predstavnicima navedenih vjerskih organizacija, no, do sada nije ostvarena službena suradnja u realizaciji zajedničkih molitvenih sadržaja u okviru Molitvene osmine za jedinstvo kršćana.