Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitveni dan za Domovinu na Bobovcu

Bobobac (IKA)

Dvadeseti molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i XVIII. hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga upriličeno je u subotu, 23. listopada, objavljeno je na portalu Nedjelja.

Program molitvenog pohoda, na kojemu se i ove godine okupio velik broj vjernika, počeo je tradicionalnim okupljanjem kod rijeke Bukovice podno Bobovca, odakle se u molitvenoj procesija krenulo prema odredištu. Brojni hodočasnici pridružili su se pripadnicima oružanih i redarstvenih snaga u molitvi krunice.

Misno slavlje na Bobovcu predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, a propovijedao je vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić.

Među 25 koncelebranata bili su generalni vikar Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj don Marko Medo, izaslanstvo Vojnog ordinarijata iz Slovenije te vojni kapelani u BiH na čelu s generalnim vikarom mons. Željkom Čuturićem.

Uvodeći u misno slavlje kardinal Puljić pozvao je na izgradnju mira koji se temelji na pravdi i jednakopravnosti te potaknuo: „Molimo danas za ovu domovinu, gdje smo kod kuće, da bude prožeta mirom, slogom i zauzetošću“.

Nadbiskup Vukšić spomenuo je u homiliji kako su molitveni pohodi za domovinu na Bobovac vjernici Sarajevske nadbiskupije počeli prije dva desetljeća, a dvije godine nakon toga pridružili su im se katolici pripadnici Oružanih snaga i snaga reda. Istaknuo je da su ove godine okupljeni i ujedinjeni tom plemenitom nakanom na dvadesetom molitvenom pohodu Nadbiskupije, odnosno na osamnaestoj molitvi katolika koji služe u oružanim i redarstvenim snagama i nadležnim ministarstvima i upravama, te podsjetio kako su se, kroz proteklo vrijeme ovim dvjema grupama vjernika pridružili mnogi drugi pojedinci, branitelji, organizirana društva, povijesne udruge, predstavnici vojnih dušobrižništava iz Republike Hrvatske i Slovenije, diplomatski i vojni predstavnici u BiH, a svoj doprinos dali su i pridruživali se u molitvi i predstavnici lokalne vlasti, svećenici, redovnice, bogoslovi, sjemeništarci, pjevački zborovi i brojni ostali dobronamjerni ljudi.

Uz to mons. Vukšić naglasio je i kako su zahvalni Bogu što je, po dobrim ljudima i njihovu djelovanju, koji su bili produžena ruka Božje dobrote, svojim blagoslovom bio prisutan i pratio okupljanja na Bobovcu.

„Zbog svega toga danas se može ustvrditi, da je kroz protekle godine ovim molitvenim pohodima iz godine u godinu raslo i oblikovano duhovno okupljanje koje već sada i posvema opravdano može biti nazvano lijepa tradicija. Tradicija koja će se, nadamo se i čvrsto vjerujemo, sretno nastaviti u narednim godinama i desetljećima. Jer sve ovo dosad mi katolički vjernici činili smo i obavljat ćemo i ubuduće sa samo jednom nakanom i ciljem: za dobro svih ljudi koji žive u našoj domovini, za razumijevanje i sreću, za pravnu i stvarnu jednakost njezinih naroda i manjinskih grupa, za mir i slogu među njima, za napredak svake vrste. Među vrednotama za koje smo, zbog sadašnjega stanja i okolnosti u domovini, ove godine na osobito način pozvani moliti i za njihovu zaštitu djelatno pridonositi jesu ljudski život i društveni mir“, pozvao je vjernički puk nadbiskup Vukšić, naglasivši na kraju homilije da „ljudski život, duh i tijelo i njihovo zdravlje, imaju potrebu za ljubavlju, jer samo ih ljubav brani, čuva i održava u miru – i u našoj domovini, također“. U tom smislu završio je citirajući molitvu Sv. Franje: „Gospodine, učini me oruđem svoga mira: Gdje je mržnja, da donosim ljubav! Gdje je uvreda, da donosim praštanje! Gdje je nesloga, da donosim jedinstvo! Gdje je zabluda, da donosim istinu! Gdje je sumnja, da donosim vjeru! Gdje je očaj, da donosim nadu! Gdje je tama, da donosim svjetlo! Gdje je žalost, da donosim radost!“

Na kraju misnog slavlja, koje je animirao zbor bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa na čelu s dr. vlč. Ivanom Rakom, vrhbosanski nadbiskup Puljić pozvao je vjernički puk izmoliti molitvu za Domovinu.

Po završetku molitvenoga pohoda, za sve sudionike bio je tradicionalno pripremljen i vojnički grah.

Premda je bilo kišovito i dosta hladno vrijeme, na hodočašću je sudjelovalo 500-tinjak vjernika među kojima su bili: predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić, veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Sabolić, te generali Ivica Jerkić, Tomo Kolenda i Marko Stojčić.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače 25. listopada 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.