Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Ante Jozić u marijanskom svetištu u Budslavu molio za mir i slogu u Bjelorusiji

Budslav (IKA)

54-godišnji hrvatski nadbiskup, koji je službu apostolskog nuncija u Bjelorusiji preuzeo u listopadu 2020. godine, predvodio je misno slavlje na završetku godišnje proslave Gospe od Budslava, izvještava Catholic News Agency (CNA) u utorak 6. srpnja, a prenosi mrežni portal Katoličkog tjednika - nedjelja.ba.

Suslavili su bjeloruski biskupi, uključujući mons. Tadeusza Kondrusiewicza, bivšeg nadbiskupa Minsk-Mogiljeva.

Stoljećima oko Gospe

“Danas na poseban način molim za mir i slogu u ovoj zemlji, kako bismo s Božjom pomoću i po zagovoru Gospe od Budslava prevladali, kako kaže papa Franjo, kulturu podjele i uspostavili istinsku kulturu bratstva i solidarnosti”, rekao je nuncij Jozić obraćajući se tisućama vjernika iz cijele zemlje u drevnom marijanskom svetištu smještenom oko 145 km sjeverno od glavnoga grada Minska.

Čašćena Marijina ikona koja prikazuje Gospu od Budslava nalazi se u lokalnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a ostala je neoštećena uslijed razornoga požara koji je zahvatio crkvu u svibnju.

Jozić je, kako stoji na web stranici Katoličke Crkve u Bjelorusiji Catholic.by, kazao: „Svetište Budslav sa svojom čudotvornom ikonom već stoljećima svake godine nadahnjuje brojne vjernike iz cijele zemlje, dajući im novu duhovnu snagu da prevladaju životne poteškoće i približe se Isusu Kristu, Bogu i čovjeku, Spasitelju svijeta i svih ljudi.“

Podsjetio je, također, vjernike da su se Bjelorusi obraćali Gospi od Budslava u najizazovnijim trenucima svoje povijesti, uključujući Drugi svjetski rat i komunističko doba.

Aludirajući na prevrat u zemlji nakon kontroverznih predsjedničkih izbora u kolovozu 2020., mons. Jozić je potaknuo Bjeloruse da se međusobno pomire, gradeći kulturu mira.
Pozvao ih je da nasljeduju Djevicu Mariju, koja je Bogu služila u poniznosti te svoju propovijed završio riječima Marijina Magnificata, koji je Gospa izgovorila tijekom posjeta svojoj rođakinji Elizabeti, kako je zapisano u Lukinu evanđelju.

Dio nematerijalnoga kulturnog blaga svijeta

Katolici su, kako piše CNA, druga po veličini vjerska zajednica nakon pravoslavnih kršćana u Bjelorusiji, zemlji od 9,6 milijuna ljudi koja se graniči s Rusijom, Ukrajinom, Poljskom, Litvom i Latvijom.

Godišnja proslava Gospe od Budslava upisana je 2018. na UNESCO-v popis nematerijalnoga kulturnoga blaga svijeta.

Razlog tomu bila je činjenica što „od 17. stoljeća, svake godine prvog vikenda u srpnju deseci tisuća hodočasnika iz cijele Bjelorusije i drugih zemalja dolaze u Budslav kako bi sudjelovali u svečanostima u čast budslavske Gospine ikone“.

„Ikona, koja prikazuje zaštitnicu bjeloruskog naroda, poznata je po mnogim čudima, a Budslav je prepoznat kao mjesto gdje se, prema legendi, Gospa ukazala vjernicima u srpnju 1588.“, stoji u obrazloženju UNESCO-a,  izvijestila je Catholic News Agency (CNA) u utorak 6. srpnja, a prenio mrežni portal Katoličkog tjednika – nedjelja.ba.