Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Barišić predvodio prijepodnevno slavlje na Malu Gospu u Solinu

Solin (IKA/TU)

Svečana proslava svetkovine Rođenja Blažene Djevice Marije – Male Gospe, ujedno Dana grada Solina, počela je tradicionalnom prijepodnevnom procesijom i euharistijom koje je predvodio umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Jedan od ljepših tradicionalnih hrvatskih naziva za Mariju je da je ona početak boljega svijeta, istaknuo je u uvodnom dijelu homilije nadbiskup Barišić. Stoga, nije slučajno da je i početak nove školske i vjeronaučne godine redovito uz blagdan Male Gospe koja je „početak boljeg svijeta“. Svaka nova odgojna i obrazovna godina, novi je izazov za mlade i njihove roditelje, za prosvjetne djelatnike i za čitavu vjerničku i društvenu zajednicu.

Nadbiskup je okupljenim poručio da svi oni utječu na ozračje i mentalitet u svojoj sredini pa su stoga svi na neki način odgojitelji. Razglašenost negativnog, žutila i crnila, utječe na nove naraštaje. Takve boje spaljuju mladenačka krila i pokradaju im nadu. Nije isključeno da su neki upravo zbog tolika žutila i takve ocrnjenosti naše stvarnosti, zamrzili svoju domovinu i dom potražili negdje drugdje. Bez sumnje, stvarna monografija hrvatskog naroda i društva ispisana je boljim sadržajem i oslikana ljepšim bojama, zaključio je u prvom dijelu homilije mons. Barišić.

Opasnost je da se odgoj zbog poteškoća zanemari, ostane u drugom planu, kako u obiteljskom ozračju tako i u školskom sustavu, te da se sve svede samo na obrazovanje, znanje, ocjene, na širenje informacija, a sužavanje ljudskosti. Opasnost je da ponekad zbog razočaranosti, umora, neuspjeha roditelji svojoj djeci prestanu biti roditelji. Nadbiskup je potaknuo roditelje da ne odustaju od uloge roditelja te započnu iznova s Onom koja je početak boljeg svijeta. S Majkom Marijom i njezinim zagovorom mogu iznova izgraditi svoje roditeljstvo i obnoviti svoje odnose.

„Majko Marijo, početku boljeg svijeta, blagoslovi naš početak nove odgojne i obrazovne godine. Blagoslovi, Gospe, suradnički odnos roditelja i škole, Crkve i društva. Gospe od Otoka, pomozi nam da novi naraštaji našeg naroda i društva svojom stručnošću, poštenjem i humanošću uspiju dopisivati monografiju Lijepe naše, s još boljim tekstom i oslikati je s još ljepšim bojama“, zaključio je nadbiskup Barišić.

Misu su suslavili solinski župnik don Ante Čotić i još desetorica svećenika. Tijekom procesije molitvu je predvodio don Ante Mateljan. Pjevanje je predvodio župni mješoviti zbor Gospe od Otoka pod ravnanjem Daniele Petrušić.

Na kraju se nazočnima obratio župnik Čotić. Zahvalio je nadbiskupu Barišiću za predvođenje slavlja. Riječi zahvale uputio je i svim predstavnicima civilne vlasti: splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu, solinskom gradonačelniku Daliboru Ninčeviću, ravnatelju KBC-a Split Juliju Meštroviću, rektoru Sveučilišta u Splitu Draganu Ljutiću i drugima, te je svima čestitao Dan grada. Također je zahvalio je župnom zboru te svim volonterima.