Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Devčić: Bogu su i danas potrebni suradnici, „preteče – proroci“ koji će pripremati ljude za Isusov dolazak

Rijeka (IKA)

Svečanim liturgijskim slavljem u katedrali sv. Vida u Rijeci kojim je predsjedao riječki nadbiskup Ivan Devčić proslavljena je svetkovina Rođenja Gospodinova.

Uz Uskrs i Duhove, Božić je najveći kršćanski blagdan, rekao je mons. Devčić, dodajući da je u središtu proslave Božića, ne samo Djetešce Isus, nego cijela Sveta obitelj. Preko nje nas Bog potiče vjerovati svemu što je zapisano u Bibliji o Bogu i njegovoj ljubavi prema nama.

O svemu tomu svjedoče i svetopisamska čitanja dana (Iz 52,7-10; Ps 98,1 – 6; Heb 1,1 – 6; Iv 1,1 – 18) u kojima glasonoše radosti navješćuju Isusov dolazak. Bog je nekoć više puta i na više načina govorio ocima po prorocima, a i danas nas potiče na veću otvorenost prema Gospodinu, budnije osluškivanje Njegovog nutarnjeg glasa koji do nas dopire preko učiteljstva Crkve, ali i svakoga od nas, rekao je nadbiskup.

Istaknuo je da Božić podsjeća na Božju ljubav prema ljudima. Iako su prvi ljudi odbacili Boga, On ne odustaje od čovjeka. Prihvaća ga takvoga kakav jest a na njemu je hoće li Mu dopustiti da uđe u njegovo srce.

Govoreći o tome kako Bog zamišlja svoj odnos s nama, mons. Devčić je poručio da Gospodin želi da budemo s Njime jedno, ali i da jedni drugima budemo braća i sestre. Bog želi da budemo solidarni, da gradimo zajedništvo. To je u ovom vremenu posebno važno jer se čovjek odvaja od Boga, ali Bog ne ostavlja čovjeka nego traži načine kako čovjeka vratiti k sebi, poručio je.

Pripremajući svijet za dolazak Spasitelja, pripremu je povjerio prorocima koje je nadahnuo svojim Duhom i Mudrošću u tolikoj mjeri da je On sam po njima govorio onima kojima ih je poslao.

U tom smislu, nadbiskup Devčić je istaknuo da su Bogu i danas potrebni suradnici, „preteče – proroci“ koji će pripremati ljude za Isusov dolazak. Ta zadaća nije povjerena samo Crkvi, nego svakom njezinom članu. Pozvani smo riječima i djelima svjedočiti ono što Bog želi da budemo, da se u skladu s poslanjem Crkve ponašamo jedni prema drugima i prema svemu stvorenome na ovome svijetu.

Stoga je naglasio da je Krist došao na svijet sve obnoviti, a čovjek je taj koji nanosi velike štete cijelome svijetu. Čovjek svojim uništavanjem životinjskog i biljnog svijeta ugrožava vlastitu egzistenciju, upozorio je propovjednik.

„Mislimo samo na to kako da nama bude bolje i ne mislimo na dobrobit drugoga. Ugrožavamo time sami sebe, a Isus želi da nam bude bolje.“

Na kraju, čestitajući svetkovinu Božića, spomenuo je betlehemske pastire kao uzore za nasljedovanje i poticaj za brigu jednih za druge.

Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor „Cantores Sancti Viti“.

Mons. Devčić predvodit će i narednih dana u božićnom vremenu liturgijska slavlja u katedrali sv. Vida. Na Silvestrovo, 31. prosinca 2021., misu zahvalnicu služit će u 17 sati. Na svetkovinu Bogorodice Marije, 1. siječnja 2022., predvodit će misu u 17 sati, a u nedjelju 2. siječnja u 11 sati. Na svetkovinu Bogojavljenja – Sveta tri kralja, u četvrtak 6. siječnja, riječki nadbiskup služit će euharistiju u 11 sati, dok će u nedjelju 9. siječnja, kada Crkva slavi Krštenje Gospodinovo čime završava božićno vrijeme slaviti misu u 11 sati.