Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Glasnović predslavio misu na početku Tjedna palijative u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Tjedan palijative, u organizaciji palijativne skrbi Doma zdravlja Dubrovnik i Odjela za palijativnu skrb Opće bolnice Dubrovnik, počeo je u crkvi sv. Mihajla u Lapadu u Dubrovniku u ponedjeljak 3. listopada, euharistijskim slavljem koje je predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović.

Euharistijsko slavlje slavljeno je za sve palijativne bolesnike, teško bolesne i umiruće, njihove obitelji i zdravstvene djelatnike koji skrbe o njima. Suslavili su domaći župnik don Robert Ćibarić i fr. Ivo Plenković. Sudjelovali su sadašnji i bivši korisnici medicinskih pomagala i drugih usluga koje pružaju Caritas Župe sv. Mihajla i Caritas Dubrovačke biskupije kao i njihove obitelji.

Biskup Glasnović osvrnuvši se na Evanđelje, prispodobu o milosrdnom Samarijancu, istaknuo je dva važna pitanja: „Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?“ i „Tko je moj bližnji?“

To su pitanja svakoga od nas. Prvo pitanje je pitanje spasenja i zajedništva s Bogom. Razmišljajući o drugim pitanju možemo se sa zakonoznancem pitati tko je moj bližnji pa promišljati o prijateljima, susjedima, rođacima, sunarodnjacima i sl. „Ukratko, možemo li podijeliti druge na one koji nam jesu bližnji i koji nam nisu bližnji? Na one koji mogu postati ili one koji ne mogu postati bližnji? Isus odgovara na ta pitanja prispodobom o milosrdnom Samarijancu“, rekao je dubrovački biskup.

Milosrdni Samarijanac nepoznatom je čovjeku pomogao, a prvo mu se približio i sažalio nad njim. Upravo su to dva važna trenutka koja je mons. Glasnović izdvojio te poručio da često nedostaje suosjećanja za drugoga, ali i prepoznavanja potrebitih. „Često one osobe koje su u potrebi ne dođu tražiti pomoć i naše je poslanje vidjeti, pokušati gledati tamo gdje on gleda.“

Na kraju homilije podsjetio je da je Samarijanac ranjenog čovjeka doveo u gostinjac te potaknuo vjernike da se zajednički zapitaju jesu li Crkva, župe, zajednice, Caritasi „gostinjci“ gdje ljudi mogu doći sa svojim potrebama na okrjepu.

„Ako prihvatimo Božju riječ, ako dopustimo da nas dotakne, tada doživljavamo Boga, tada imamo iskustvo Boga i ljubavi. Kakav je Bog prema nama, pozvani smo mi takvi biti prema ljudima. Bližnje trebamo prepoznati, prevladati udaljenost i znati da je Krist na svim mjestima“, zaključio je biskup Glasnović.

Koordinatorica palijativne skrbi Doma zdravlja Dubrovnik Maja Bender na kraju je prigodnim darom zahvalila biskupu Glasnoviću što se odazvao predvoditi slavlje, a župnik Ćibarić zahvalio je svima koji su se okupili, osobito koordinatorici Bender što je prepoznala rad Caritasa te s povjerenjem upućuje potrebite, osobito one koji su potrebni bolničkih kreveta, upravo Caritasima.