Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Glasnović započeo pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu u lapadskoj crkvi

Dubrovnik (IKA)

Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu započela je u utorak 15. ožujka, u lapadskoj crkvi sv. Mihajla u Dubrovniku. Pobožnost prvog utorka predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

Mons. Glasnović je u propovijedi kazao da se svi ponekad nađu u raskoraku, nisu u sinkroniji s Božjom rječju i svojim identitetom te tako iz raznih razloga nailaze na licemjerje ili stavljaju maske. Istaknuo je i da ne bi trebali biti kao putokazi, da samo govore što je ispravno raditi, već bi trebali biti svjedoci baš kao što je bio sv. Ante. „Ne oni koji pokazuju, nego koji svjedoče, oni koji nasljeduju. Slavimo živote svetaca, ali potrebno je pokrenuti se i nasljedovati ih“, dodao je. Za to je potrebna poniznost, a primjer poniznosti je sam Isus Krist koji je sam sebe oplijenio i ponizio se, utjelovio se da bi pokazao kakvo je Očevo lice.

Pred kraj slavlja župnik don Robert Ćibarić zahvalio je mons. Glasnoviću na dolasku u Župu sv. Mihajla i predvođenju početka pobožnosti Trinaest utoraka koja je vjernicima važna i te se rado okupljaju u velikom broju moliti zagovor sv. Antuna. Župnik Ćibarić je u ime župne zajednice biskupu Glasnoviću poklonio biskupski grb, rad radionice Metal Art Antić.

Završni blagoslov biskup je udijelio s moćima sv. Antuna prvog stupnja (ex massa corporis – od samog tijela) koje lapadska župa u srebrnom moćniku čuva od 2018. godine.

Euharistijskom slavlju prethodila je liturgija svečane Večernje.

Svakog utorka do svečevog blagdana 13. lipnja pobožnost će se moliti u isto vrijeme, pola sata prije večernje mise.

Trodnevnicu i misu na sam blagdan u lipnju predvodit će fra Ante Vučković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.