Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Gorski na Božić na proslavi 40. obljetnice prve mise u Brestju

Zagreb (IKA)

Pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski predslavio je na Božić u petak 25. prosinca 2020. euharistiju u zagrebačkoj Župi Dobrog Pastira u Sesvetama koja proslavlja 40. obljetnicu slavlja prve mise na području župe.

Na početku slavlja uz božićne čestitke mons. Gorski prenio je iskrene pozdrave i čestitke zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, istaknuvši povezanost i značaj te mlade, a velike i bogate župne zajednice u životu Nadbiskupije.

Prisjetio se i prethodnih župnika koji su djelovali u Župi – preč. Branka Piceka koji je započeo gradnju i život same župe, te vlč. Filipčića koji je zajednicu izgrađivao osobito na duhovnom planu.

U homiliji mons. Gorski okupljene vjernike potaknuo je na razmišljanje o biti Božića osobito u vremenu pandemije koronavirusa i nesigurnosti u situacijama poput potresa koji nas je nedavno zadesio.

„O Božiću nošeni nutarnjim poticajima mi želimo iskazati blizinu jedni s drugima i onda izričemo dobre želje, dajemo darove, a sjetimo se i onih koji oskudijevaju – osjećamo da naše slavljenje Božića mora imati Božju dimenziju milosrđa jer inače nije potpuno.“

„Slavljenje Božića podiže naše pouzdanje, našu nadu osobito u ovom vremenu kada svatko gleda svoje interese i postavljamo si pitanje u koga se možemo pouzdati. Svoje pouzdanje stavimo u Boga jer tome nas uči i blaženi Alojzije Stepinac svojim geslom U Tebe se Gospodine uzdam“, zaključio je biskup Gorski.

Na kraju slavlja župnik Pavetić zahvalio je mons. Gorskom što je iskazao svoju pastirsku brigu i blizinu sa župnom zajednicom te je zahvalio Nadbiskupiji koja aktivno prati život i rad Župe.

Osobito je zahvalio župljanima, mladima i starima koji su se tijekom ovih četrdeset godina na bilo koji način, duhovno ili materijalno uključili u pastoralni život župe te doprinijeli da župa aktivno funkcionira na svim svojim područjima.

Liturgijsko pjevanje predvodio je dio Župnog zbora, a u asistenciji su bili bogoslovi iz Župe.

Velik dio župljana slavlje je pratio vani ispred crkve zbog aktualnih epidemioloških mjera, no to nije umanjilo radost slavlja kako je na kraju istaknuo mons. Gorski, napomenuvši da maske i naše fizičko distanciranje ne smiju dopustiti da se odvojimo u povezanost jedni s drugima.

Proslava 40. obljetnice slavlja prve mise nastavit će se u skladu s epidemiološkom situacijom raznim događajima tijekom 2021. godine.