Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Koren: Potrebno je učiti se umijeću gledanja u dobre i pozitivne stvari

Zagreb (IKA)

Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je korizmenu duhovnu obnovu za zaposlenike koju je vodio mons. Zlatko Koren, župnik župe sv. Blaža u Zagrebu, član Povjerenstva za ekumenizam i dijalog te povjerenik za pastoral braka i obitelji Zagrebačke nadbiskupije.

Na duhovnoj obnovi, koja je održana u srijedu 10. travnja u crkvi Sv. Martina u Zagrebu sudjelovao je velik broj zaposlenika.
Mons. Koren izrazio je zadovoljstvo zbog neposrednog susreta sa zaposlenicima Caritasa, dijela Crkve koji je, kako je napomenuo, u našoj javnosti najmanje osporavan, ali koji je ujedno dio Crkve u kojemu se ostvaruje na opipljiv, vidljiv, svakodnevni način briga za čovjeka kome su Kristovi učenici poslani i koji je postavljen na njihov put kao onaj koji je potreban njihova vremena, ljubavi, pažnje i dara.
U duhovnom nagovoru mons. Koren govorio je o ljudskom zadovoljstvu i nezadovoljstvu, o njihovim uzrocima kako ih tumači Sveto pismo, a koji su uzrokovani životnim stavovima pojedinaca. Zaključio je da je u vremenu i društvu u kojemu je uobičajeno jadikovanje, očito potrebno učiti se umijeću gledanja u dobre i pozitivne stvari, koje su, uz one loše, također dio svakodnevice, a koje mogu i trebaju biti izvor zadovoljstva u svačijem životu.
»Sve tuge i poteškoće bile su jednako prisutne u svim vremenima, a bit će prisutne i u budućim vremenima no možda se mi danas nekako najzgusnutije suočavamo s njima. Stoga je uvijek potrebno da mi kao vjernici pokazujemo i osvjetljavamo ono što je dobro, što je izgrađujuće, što nas ispunja, što nas raduje, što nas podiže«, naglasio je mons. Koren, citirajući zatim Isusov poticaj učenicima da se ne boje jer je on pobijedio svijet, te tumačeći „da smo i sebi i drugima pozvani govoriti: ‘Ne boj se!’ – manje riječju, a više životom kojim odražavamo da se ne bojimo“.
Poslije duhovnog nagovora mons. Koren predvodio je molitvu Litanija pred Kristovim križem, a zatim je u zajedništvu s Caritasovim zaposlenicima slavio misu.
U homiliji je potaknuo okupljene da se u vremenu korizme potrude oko tri važne stvari: da nađu vremena za šutnju, da ostanu u Božjoj riječi te da nastoje da njihova sloboda ne ugrožava slobodu drugih.