Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Košić na Nedjelju Caritasa u Glini blagoslovio novi Kristov korpus

Glina (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić predslavio je na treću nedjelju došašća – Nedjelju Caritasa, 13. prosinca u župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini misu tijekom koje je blagoslovio novopostavljeni Kristov korpus.

U homiliji, biskup je istaknuo da na treću nedjelju došašća čitava Crkva osjeća blizinu Božića i zato se od davnine naziva nedjelja Gaudete – Radujte se. „Kao što smo i čuli u čitanju Prve poslanice svetoga Pavla apostola Solunjanima on sve poziva na radost, molitvu i zahvalu. To iščekivanje kada idemo u susret Gospodinu, put je radostan u kojem mi već doživljavamo da će do susreta sigurno doći. Također, kao što i u korizmeno vrijeme Crkva misli na najpotrebnije, tako se i u došašću skuplja za Hrvatski Caritas te biskupijske i župne Caritase. Mislimo danas na sve koji su u potrebi, a posebno na one koji su bolesni od ovoga virusa i svih drugih bolesti. Mislimo u ovo vrijeme posebno i na one koji su usamljeni, na ljude koji nemaju svoje obitelji. Božić ide i posebno kroz naše župne Caritase vrijeme je da ih posjetimo i pokažemo znakove blizine, da znaju da nisu sami.“

U nastavku, govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi, biskup je okupljenima rekao da ih ona upućuje i povezuje s blagoslovom ovog korpusa Kristova, da bi im sam Isus onda bio blagoslov.

„Vjerujem da ste primijetili da se Isusa nikada ne blagoslivlja blagoslovljenom vodom kao npr. likove svetaca, već se samo kadi, a to je znak poštovanju prema Bogu i njemu se naša molitva kao tamjan uzdiže. Ovaj kip izrađen je da bi nam predstavljao Krista na križu raspetoga. On nas podsjeća da ne možemo doći do uskrsa bez križa, patnje i trpljenja. To je put kojim mi kršćani moramo ići. Ne trebamo se zavaravati, put do Boga, put je kroz trpljenje. Da je Isus imao drugi put sigurno bi ga odabrao, ali nije bilo drugog puta. Slijediti Isusa znači slijediti i njegovu patnju te prihvatit i taj križ“, rekao je biskup.

Ustvrdio je da je na kraju ipak potrebno u Kristu na križu vidjeti zapravo pobjednika smrti, proslavljenog u sjaju i slavi Oca nebeskog.

Osvrnuvši se na pročitani odlomak Evanđelja po Ivanu o Ivanu Krstitelju, biskup je rekao da on, kada su ga pitali tko je, nije pridodavao nikakve titule pa čak ni ime, već je samo rekao da je glas onoga koji viče u pustinji.

„Koliko mi vičemo toga o sebi da bismo si stvarali propagandu tko smo i što smo, a Ivan Krstitelj baš ništa nije želio reći o sebi. On je samo želio probuditi i trgnuti ljude da vide gdje su i da se pripreme za dolazak većeg od njega. On se osjećao malenim pred Bogom i Spasiteljem koji dolazi. Kako se mi danas osjećamo pred Isusom koji dolazi? Jesmo li mi umišljene veličine, mislimo li o sebi u superlativima, ili znamo da smo mali slabi ljudi? Isus je došao za nas danas. On je došao da nama daruje milost, da nas privuče Bogu i dovede u nebo. Zato smo pozvani da u ovom svetom vremenu adventa i posebno u božićnom vremenu budemo maleni, sposobni se njemu pokloniti jer je Krist naš Gospodin došao da nas po svojoj muci i križu, što predstavlja ovaj kip iznad nas, dovede do uskrsnuća. Sve nas! Mi smo svi dionici tih njegovih otajstava i događaja našega spasenja“, zaključio je biskup.

Misu je suslavio domaći župnik preč. Ivica Mađer, a nazočio je i gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević.

Nakon popričesne molitve okupljenima se obratio autor kipa samostalni umjetnik prof. Ivan Antonović koji je istaknuo da je to djelo nastavak uređenja župne crkve. Podsjetio je da je prošlo trinaest godina da bi raspelo konačno došlo ondje gdje je i zamislio da bude.

Kristov korpus visok je šest metara, a širok više od tri metra te dominira apsidom crkve.

Na kraju, biskupu je na dolasku zahvalio župnik Mađer kazavši da je u izradi i reljef s prikazom sv. Ivana Nepomuka istog autora. Nakon mise, biskup je ispred crkve zapalio i treću adventsku svijeću.