Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Kutleša predvodio Službu Muke Gospodnje u pulskoj katedrali

Pula (IKA)

Obrede Muke Gospodnje na Veliki petak, 2. travnja, u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina predvodio je apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša.

Nakon čitanja Muke, biskup je u homiliji istaknuo da je Veliki petak vezan uz događaje u Getsemanskom vrtu gdje se događala velika agonija. Naglasio je Isusove riječi: „Bdijte i molite da ne padnete u napast, duh je doduše jak, ali je tijelo slabo.“

„Isus zna što će se dogoditi, pred njim je velika agonija“, nastavio je nadbiskup. „Bori se i traži pomoć od svojih bližnjih, od apostola, ali oni spavaju. Vidjevši to, pogodila ga je njihova nebriga i udaljenost. Čovjek se nerijetko u teškim trenutcima prepušta opijatima, jednostavno nastoji barem psihički pobjeći od stvarnosti koja ga opterećuje, bježi u duhovni, moralni, pa čak i fizički san, ne želi se suočiti sa stvarnošću. Isus se sučeljava sa Sotonom, a nema pomoći od bližnjih.

U tom svjetlu mons. Kutleša potaknuo je roditelje da stalno bdiju i mole za svoju djecu, jer ako čovjek ne čini dobro, onda će zlo samo po sebi doći na ovaj svijet. Isusov recept u borbi protiv zla je – „Bdijte i molite!“ Čovjek kada je pospan nema realnu viziju, treba se rastrijezniti i shvatiti realnost događaja. To može samo čovjek koji bdije, koji je trijezan, budan, samo tako može shvatiti ono bitno, a takav može vidjeti i svoje neprijatelje i njihove nakane. I mi, da bismo mogli u današnjem svijetu ostvariti svoj vjernički poziv, moramo biti budni i pozorno pratiti što se oko nas događa, a ne bježati od stvarnosti. Trebamo se boriti duhovno, molitvom, jer jedino molitva će nas spasiti, to nam je Isus Krist pokazao svojim primjerom. Zlo se može pobijediti jedino molitvom, jer ako na zlo vraćamo zlo, postaje još veće zlo. Moramo moliti, po uzoru na Isusa, tražiti volju Božju i prihvatiti je.“

„Ako ne budemo molili, past ćemo u napast“, nastavio je nadbiskup Kutleša. „Možemo moliti ili ne moliti, bježati od stvarnosti, upijati krive nauke, ali ako tako budemo činili, past ćemo u napast. Život donosi razne kušnje, no bitno je koliko vjerujemo. Ako vjerujemo, onda ćemo moliti i to će biti naša snaga u suočavanju s napastima, i u trenutcima malodušnosti. Gledamo li samo patnju, onda je to propast i poraz, ali mi vjernici moramo uložiti truda i prihvatiti realnost uskrsnuća.“

„Isus kaže ‚Duh je jak, ali tijelo je slabo.‘ Čovjek često kaže da bi htio moliti i činiti dobra djela, ali uvijek ima neku zapreku, i koristi tu ispriku ‚tijelo je slabo‘. Isus nam govori da bdijenjem i molitvom trebamo pripraviti duh da uvijek bude spreman i da nikada ne malaksa. Trebamo pripravljati svoj duh molitvom da se možemo suočiti s teškim trenutcima“, poručio je.

Neka i za nas ovaj Veliki petak bude jedan Getsemani gdje ćemo učvrstiti svoju vjeru, ako smo griješili nastojmo to popraviti i nastojmo svoj duh učvrstiti u vjeri onako kako je Isus činio – bio je budan, bdio je i molio. To nam je preporuka – da u životu budemo spremni i vjerni, da se molimo Bogu i da se uzdamo u Boga, jer jedino od Boga dolazi Spasenje, a sve ono drugo za čim danas težimo je prolazno i propadljivo. Kada to shvatimo i prihvatimo doći će do promjene naših života, kao što su i apostoli nakon Isusove smrti shvatili što im je Isus govorio: da će biti mučen, da će umrijeti na križu, ali da će i uskrsnuti i da će se s njima susresti u Galileji. Oni su slušali samo o muci, ali ne i o slavi; mi, vjernici, moramo tu stvarnost prihvatiti i očekivati Uskrsnuće našega Gospodina jer jedino po tomu možemo zaslužiti sve ono što nam je Isus Krist obećao, zaključio je mons. Kutleša.

Uslijedila je Sveopća molitva Crkve, Klanjanje križu, uz poštivanje epidemioloških mjera i udaljenosti, te nastavak obreda Velikog petka.

Uz mons. Kutlešu u obredima su sudjelovali kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić, vlč. Ivica Šušnjara i katedralni župnik Rikard Lekaj.