Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Rogić predvodio božićno misno slavlje i otvorio Godinu zahvalnosti u Šibenskoj biskupiji

Zagreb (IKA)

Svečano misno slavlje na svetkovinu Božića u nedjelju 25. prosinca u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić, te je na kraju mise otvorio Godinu zahvalnosti prigodom 725. godina od osnutka Šibenske biskupije.

Koncelebrirali su umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, generalni vikar Marinko Mlakić, katedralni župnik don Krešimir Mateša i župni vikar u katedrali sv. Jakova don Šime Pleadin.

Biskup Rogić upitao je u homiliji ima li koja vijest u povijesti svijeta koja je donijela, i ne prestaje donositi stoljećima radost, kao što je rođenje Spasitelja. „Opisano je to u evanđelju, a riječ evanđelje opet znači – Radosnu vijest. Bog je čovjeku podario Radosnu vijest, jer mu je podario samoga sebe. Bog postade čovjekom! Bog želi da ga čovjek može susresti. Kako mi ne možemo po ničemu doseći Boga, Bog je odlučio doći u susret nama. To je ta Radosna vijest koja odzvanja već više od dvije tisuće godina. Širi se ta vijest: da Bog ljubi čovjeka, da želi njegovo spasenje. Ne može dopustiti da se čovjek izgubi i zato mu ide u susret. Koji je Bog tako velik kao Bog naš koji u visinama prebiva, a spušta se u jasle jedne štalice. Oplijenio je svoje božanstvo, uzeo lik čovjeka da mu bude blizak, da ga lakše pronađe, da mu može biti prijatelj. Nema radosne vijesti za čovječanstvo ravne ovoj“, poručio je.

Naglasio je kako je Bog postao čovjekom. „Događaj njegova rođenja i sve što se oko toga zbivalo otkrivaju nam koliko se Bog ponizio, koliko nam je u svemu htio biti sličan, koliko nam je htio biti blizak. Lišio je sebe svoga savršenstva i dijelio s nama nevolje ljudskog postojanja od samog početka. Josip i Marija s Isusom nisu klonuli. Nisu se razočarali. Nisu odustali zato što im je Bog tolike prepreke postavio. Oni nas uče vjerovati. Pokazuju nam što znači prepustiti putove svoje Gospodinu. Vjeru pokazuju kao najjaču životnu snagu. Vjerom u Boga možemo pobijediti svijet. Isus će to kasnije sam kazati: ‚U svijetu imate muku, ali hrabri budite − ja sam pobijedio svijet!‘ (Iv 16,33)“, rekao je propovjednik.

Nadalje je kazao da se Bog nije preračunao. „Sve se dogodilo u punini vremena da povjerujemo u njega i njegovu ljubav. Htio nam je pokazati put. Zar je mogao birati samo lagan put? Htio nam je pokazati istinu, zar je onda mogao izbjeći žrtvu? Hoće nas uvesti u božanski život, zato je ušao u naš život koji poznaje promašaje, poteškoće i nevolje, da nas iz njih izbavi. Zato ga zovemo Spasiteljem“, rekao je šibenski biskup.

„Božić je dan kad odjekuje ta Radosna vijest, prilika je osvrnuti se na naše živote, na tolike konkretnosti koje još nije zahvatila Radosna vijest. Naš javni život, javna riječ i mediji, bračna ljubav, obitelj i odgoj generacija koje stasaju, pravda i pravo u poslovnom svijetu, dobrosusjedski odnosi, pravo na život nerođenih, bratska ljubav, briga za stare i napuštene, a tek briga za stvoreni svijet i prestanak ratova, mir među narodima i sigurniji pogled u budućnost… Koliko bi još područja ljudskog života mogli nabrojiti. Sva ta područja našeg života i odnosa, žeđaju za Radosnom vijesti!“, naglasio je predslavitelj.

Poželi je da sve prožme ta Radosna vijest da doista budu Božji narod koji revno čini dobra djela. „Dozvolimo novorođenom Spasitelju da uđe pod naš krov. Da nam dušu iscijeli, radost i nadu povrati, da nas božanskim životom i ljubavlju ispuni. Tada će se božićna radost u naš život pretočiti, a i srce bi svakodnevno moglo drugačije kucati. Može to Šibenik, kako i ne bi kad je i njegovo srce počelo kucati pred 956 godina na dan Božjeg Utjelovljenja“, poručio je biskup Rogić.

„Na Božić 2022. otvaramo Godinu zahvalnosti Bogu za sva primljena dobročinstva. Na to velikom obiteljskom ognjištu Šibenske biskupije tolika stoljeća čuva se sveta tradicija, gaji se i predaje vjera u Trojedinog Boga. Vjernici, svećenici, redovnici i redovnice, kršćanske obitelji, župne zajednice okupljene u veliku obitelj biskupije bivaju oazom milosti Božje i čuvarima susretanja s Onim koji je došao i koji će ponovno doći na koncu vremena. Njemu Jedinome neka je slava, čast i zahvalnost naša za sve primljene darove“, poručio je mons. Rogić povodom otvorenja Godine zahvalnosti prigodom 725. godina od osnutka Šibenske biskupije.

„Neka ova Godina zahvalnosti svakoga potakne na rast u kreposti, na prepoznavanje darova Božjih u našim životima, u povijesti našega hrvatskog naroda, u našoj Šibenskoj biskupiji po svim onim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama koji su ovdje djelovali i po kojima je Bog držao upaljenim plamen svete vjere. Svi planirani događaji proslave neka budu zalog još jačeg zajedništva, naviještanja i svjedočenja“, kazao je šibenski biskup.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti zbor katedrale svetog Jakova pod ravnanjem prof. Jelene Mikulandre, te uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.