Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Srakić slavio misu trećeg dana pripreme za proslavu 65. obljetnice čašćenja Gospe Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Večernje misno slavlje trećega dana trodnevne duhovne priprave za proslavu 65. obljetnice čašćenja Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu u srijedu 7. rujna u istoimenoj župnoj crkvi predvodio je umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.

Uz domaćeg župnika Anđelka Cindorija koncelebrirali su svećenici Đakovačko-osječke nadbiskupije Domagoj Lacković i Bruno Diklić.

Kako je u tu župu došao 1960. kao župni vikar i djelovao 16 mjeseci nadbiskup Srakić je živući svjedok djelovanja uršulinki i širenja pobožnosti Gospi Brze Pomoći u tom gradu. U homiliji je promišljao o  Mariji – ženi svakodnevnice. Naglasio je kako ona nije živjela u oblacima, nije imala aureole, niti krunu na glavi, nego je kao i druge žene živjela sa svim brigama i radostima života. U tom je duhu zavapio Mariji: „Sveta Marijo, ženo svagdašnjice, oslobodi nas od želje da opjevamo velika djela i nauči nas kako svagdanji život sliči gradilištu na kojemu se gradi povijest spasenja“.

Umirovljeni nadbiskup rekao je da se Marija uznesena na nebo svojom majčinskom ljubavlju brine za braću svoga Sina, koja još putuju zemljom sa svim opasnostima i tjeskobama, dok ne budu dovedeni u  sretnu domovinu.

„Utječimo se s pouzdanjem Gospi Brze Pomoći, jer ona znade najbolje sve naše nevolje. Vratimo joj aureolu, vratimo joj krunu od 12 zvijezda na glavu i upalimo reflektore svoje vjere, kažimo joj: ‚Pokaži nam stazu kud stupa tvoj Sin‘ da bismo dospjeli onamo gdje je ona uz svoga Sina našega Spasitelja“, zaključio je nadbiskup Srakić.

U znak zahvale za sudjelovanje u pripremi za tu veliku obljetnicu župljani su mons. Srakiću tom prigodom darovali sliku Gospe Brze Pomoći.

Uz župljane na misi su sudjelovale uršulinke na čelu s provincijalnom poglavaricom s. Ksenijom Leko. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor predvođen s. Cecilijom Kolarić.

Na blagdan Male Gospe i dan proslave obljetnice u četvrtak 8. rujna središnju hodočasničku misu u 11 sati predvodit će predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić.