Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Tomo Vukšić predvodio misu na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Varaždinu

Varaždin (IKA)

Misno slavlje na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u petak, 8. prosinca 2023. predvodio je u varaždinskoj katedrali vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Koncelebrirali su varaždinski biskup Bože Radoš, umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak te svećenici (nad)biskupijskih ustanova Vrhbosanske nadbiskupije i Varaždinske biskupije.

Pozdrav i dobrodošlicu prije početka misnog slavlja okupljenima je uputio mons. Radoš zahvalivši mons. Vukšiću na dolasku i zamolivši ga da u svoje nakane misnog slavlja uključi prisutne kao i cijelu Varaždinsku biskupiju.

Mons. Vukšić je na početku zamolio Božje milosrđe da, po zagovoru Blažene Djevice Marije bezgrješno začete, okupljene podržava na putu obraćenja „pogotovo u ovo vrijeme neposredne priprave za Božić – dolaska Boga među ljude. Molimo ga da se, došavši među nas, nastani u nama, u svakome od nas kako bismo na putu obraćenja rasli u svojoj svetosti“, rekao je mons. Vukšić.

Svoju homiliju je započeo riječima „zdravo Marijo, milosti puna!“ te okupljenima osvijestio kako se taj pozdrav dogodio samo jednom u povijesti i nikada se više nikome neće ponoviti. Nebesa preko svojeg glasnika arkanđela, Mariju proglašavaju milošću punom prije, negoli je ona dala svoj pristanak na Božji plan da bude majka Kristova. Upravo taj događaj, javno proglašenje Djevice Marije milošću punom „uzrok je i početak današnje svetkovine Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije“, istaknuo je mons. Vukšić pojasnivši kako je ona bezgrješno začeta, a Nebo je to potvrdilo – da je milosti puna i da je Gospodin s njom.

„Milosti puna“ pozdrav je glasnika s nebesa ženi Mariji koju milošću punom nebesa proglašavaju. „Pogotovo nakon što je pristala biti majka našega Spasitelja kazavši neka bude volja Božja i da želi biti službenica Božja, Gospodin se i nastanio doslovce u njoj, da bi po njoj došao na ovaj svijet kao spasitelj svijeta. Važno je, dakle, znati da je današnja svetkovina biblijskoga utemeljenja, da je ovo jedna od vjerskih istina koja je potvrđena samim glasom s nebesa: milosti puna i Gospodin s tobom, Blažena Djevice Marijo. Zahvalni smo Gospodinu Bogu što nam je darovao ovaj blagdan. Zahvalni smo što nam je darovao Blaženu Djevicu Mariju i po njoj našega Spasitelja“, poručio je nadbiskup Vukšić.

Dodao je i kako je ono sveto i dobro što se dogodilo u životu Blažene Djevice Marije sažeto između njenog začeća i uznesenja na nebo. A i život svake osobe smješten je između začeća i uznesenja u obliku uskrsnuća u nebesa, a u tom razdoblju zadaća vjernika je nasljedovati primjere svetaca koji su dokaz da je svetost u ljudskom životu moguća. Blažena Djevica Marija, ali i svi drugi sveci „stavljeni su ispred nas kao vodiči, kao znakovi pored puta, kao izraz ne samo njihove svetosti, nego i naše čežnje, naših želja, naših nada, naše vjere“, kazao je nadbiskup te dodao kako i Crkva u odlomku iz Poslanice Efežanima poručuje da je Bog izabrao da njegov narod bude svet i bez mane pred njim na slavu Boga oca i na spasenje (usp. Ef 1, 4) na ovome svijetu.

„Gospa na nebo uznesena jest, dakle, lik svetosti koji je pred nama i zahvaljujemo dragome Bogu što je, po njezinom Bezgrješnom Začeću i bez počinjenih grijeha na ovome svijetu, dok je hodila ovom zemljom, živjela kao primjer svetosti, kao uzor za nas, kao neka vrsta naših naslikanih želja koje projiciramo u vlastitome životu. Neka dragi Bog, po zagovoru nje, Bezgrješno Začete, svima nama koji smo izabrani da budemo sveti i bez mane pred licem Božjim, bude blagoslov. Neka nam svima omogući da ovu želju nebesa i za nas pretvori u naš život, u naš blagoslov i, ako Bog, da jednoga dana u naše uznesenje u nebesa i u vječni život“, zaključio je homiliju vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić.

Na kraju euharistijskog slavlja uputio je zahvalu Gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji te varaždinskom biskupu Radošu na dobroti za Zakladu Vrhbosanske nadbiskupije sa sjedištem u Vukovaru kojoj je svrha pružanje potpore u provođenju humanitarnih aktivnosti usmjerenih na dobrobit bolesnih, starih i nemoćnih osoba, djece predškolske dobi, učenika, studenata, mladih, fizičkih i pravnih osoba te pomaganje projekata u Republici Hrvatskoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.