Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Uzinić o Bogojavljenju: Božja objava i otvorenost prema svim narodima

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup koadjutor i dubrovački apostolski upravitelj Mate Uzinić predslavio je na svetkovinu Bogojavljenja, u srijedu 6. siječnja, svečanu euharistiju u katedrali sv. Vida u Rijeci.

Mons. Uzinić u homiliji je poručio da je glavna poruka današnje svetkovine – Božja objava i otvorenost prema svim narodima. Jasno je to vidljivo u trojici mudraca s istoka koji su bili pogani iz perspektive Židova. Naglasio je da se radi o prekretnici u povijesti spasenja koje više nije rezervirano samo za jedan narod (do tada židovski), nego za sve narode. Mudraci su došli pokloniti se onomu koji je jedini posrednik između Boga i ljudi svih vremena i svih klasa, te svih naroda i vjera. Na osnovu toga, riječki nadbiskup koadjutor zaključio je da upravo današnja svetkovina poziva na nadilaženje zatvorenosti pred drugima, svih nacionalizama, rasizama i sve zatvorenosti u mali svijet vlastitih ideja i navika, običaja ili interesa, kako bi vjernici kao kršćani mogli biti oni koji počinjući od sebe stvaraju novi mentalitet.

Taj mentalitet nazvao je mentalitetom širine i otvorenosti koji se ne odriče svoga, ali koji je polazeći od svoga, spreman ići ususret drugima unatoč njihovoj različitosti. Na kraju je pozvao vjernike da budu na poseban način otvoreni braći pravoslavcima, rekavši da to nije nešto što se može ili ne mora, nego da je to sastavnica kršćanske poruke.

Bez te otvorenosti zapravo nismo kršćani. Upravo na toj otvorenosti za druge i njihovom prihvaćanju stoji naše biti kršćani i katolici, zaključio je mons. Uzinić pozvavši vjernike na rast u ljubavi prema svim ljudima jer se Bog utjelovio zbog svakoga čovjeka.