Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Zdenko Križić predvodio prvu misu za vjerni puk u splitskoj katedrali

Split (IKA/TU)

Dan molitve za Crkvu i njezine službenike svečano je proslavljen u četvrtak 26. listopada 2023. u splitskoj prvostolnici Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Misu i molitvu Večernje božanskog časoslova prvi put za vjerni puk predvodio je novoimenovani splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić u koncelebraciji s apostolskim upraviteljem Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimirom Puljićem, nadbiskupom u miru mons. Marinom Barišićem, generalnim vikarom don Franjom-Frankopanom Velićem, kanonicima Prvostolnog kaptola i još desetoricom svećenika. Na misi je sudjelovao veliki broj redovnica, redovnika, bogoslova, novakinja, novaka, postulantica iz raznih redovničkih redova s područja Splitsko-makarske nadbiskupija. Misu s Večernjom pjevanjem je animirao zbor redovnica i bogoslova pod ravnanjem s. Mirte Škopljanac-Mačina.

Na početku misnog slavlja nadbiskup Zdenko Križić kazao je da Isus svojim učenicima nije povjerio samo jedan zadatak već je povjerio sebe. Isus se polaže u ruke svećenika i redovnika da po njima bude prisutan u ovome svijetu. „Od učenika i navjestitelja zavisi koliko će Isus biti prepoznatljiv i privlačan u ovome svijetu. Velika je odgovornost koja leži na nama, a to je odgovornost da budemo autentični svjedoci“, istaknuo je. „Poznata je Pavlova kritika iz Poslanice Rimljanima, kada kritizira razne učitelje vjere toga vremena. On ih je prekoravao da uče druge, a sami ne uče, da propovijedaju jedno, a čine drugo, da bi na kraju zaključio da se takvim ponašanjem Božje ime profanira među vjernicima“, zaključio je. Na taj način nadbiskup je uveo vjernike u liturgijsko slavlje moleći da se to ne dogodi ni s jednim navjestiteljem Evanđelja našega vremena i Nadbiskupije.

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić, uputio je 20. listopada župnim uredima, ustanovama i samostanima u nadbiskupiji poziv na molitvu za Crkvu i njezine službenike. Tako se u četvrtak, 26. listopada diljem Splitsko-makarske nadbiskupije održao dan molitve za Crkvu kao svojevrsna duhovna priprava za preuzimanje službe i ustoličenje novoga nadbiskupa. Apostolski upravitelj mons. Želimir Puljić potaknuo je svećenike da tom prigodom na svojim župama vjernom puku u homilijama upute riječ o biskupu kao učitelju vjere. Mons. Puljić održao je ovom prigodom u splitskoj katedrali propovijed kao svojevrsno posljednje obraćanje vjernicima u ulozi apostolskog administratora. U homiliji je govorio o otajstvu sakramenta svetoga reda s posebnim naglaskom na puninu svetoga reda, odnosno biskupstvo.

Pavao u Poslanici Efežanima svečanim hvalospjevom tumači kako je Bog odvjeka planirao otajstvo Crkve po kojoj želi ujediniti čovječanstvo. To se otajstvo jedino vjerom može shvatiti i objaviti. Navjestitelji toga otajstva nisu ni znanstvenici, ni filozofi, nego svjedoci što ih Isus izabire i šalje da pomažu „u obnovi i preobrazbi Božje obitelji“. U toj preobrazbi nezaobilaznu ulogu imaju angažirani vjernici laici, Bogu posvećene osobe i posebice zaređeni članovi, đakoni, svećenici i napose biskupi. Za zaređene članove veli se da spadaju u područje otajstava vjere, jer u njihovu odazivu, hodu i rastu uključeni su Bog i čovjek, obitelj i zajednica vjernika, čitava Crkva Kristova. „To posebice imamo pred očima kad razmišljamo o ‘daru punine svetoga Reda’ našega nadbiskupa Zdenka, koji u subotu 28. listopada preuzima vodstvo naše nadbiskupije. Onaj koga Crkva izabire i imenuje za „službu nadstojnika“ pozvan je u ovom svijetu velike nesigurnosti i konfuzije, vojevati i usmjeravati ljude na pravi put spasenja“, istaknuo je.

Biskup je vidljivi princip jedinstva partikularne Crkve te glavni učitelj vjere. U slučajevima otpada on bez straha preuzima ulogu proroka, hrabro naviješta kršćanske istine i prave vrijednosti. Srcem dobroga pastira ide tražiti što je izgubljeno, te kad treba upozorava na krive i zavodljive ideologije koje šire poluistine o čovjeku i svijetu. Službu biskupa neki uspoređuju s ulogom svetoga Josipa kojega svečano predslovlje opisuje kao vjernoga i mudroga slugu koji je postavljen kao otac i čuvar Svete Obitelji. Biskupi su također pozvani biti vjerni i mudri očevi i čuvari biskupijske obitelji.

„Nadbiskupe i subrate Zdenko isplovi hrabro na pučinu pa odvažno i spremno vrši volju Božju. Neka služenje bude tvoje velikodušno uzdarje Bogu, Crkvi i povjerenom puku ove časne Nadbiskupije“, zaključio je.

Na kraju misnog slavlja nadbiskup Zdenko Križić kazao je kako je imao izrazitu želju da njegova prva misa bude upravo u katedrali sv. Dujma. „Sv. Dujam, ali i drugi solinski mučenici, svojom krvlju i mučeništvom ukorijenili su vjeru u ovu grudu naše zemlje. Stoga, moramo ljubomorno čuvati dar vjere koji smo primili“, istaknuo je. Na kraju je zazvao blagoslov na sve vjernike i na cijelu Nadbiskupiju moleći Boga da nam čuva vjeru, umnaža ljubav i učvršćuje nadu. Nakon misnog slavlja mons. Zdenko Križić kleknuo je na klecalo ispred groba svetoga Dujma te se zadržao u dugoj molitvi.

Tekst: Ljubo Jermelić