Budi dio naše mreže
Izbornik

Mostar: Preminuo don Mihovil Zrno

Mostar (IKA)

Don Mihovil Zrno, svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije, preminuo je u Svećeničkom domu u Mostaru u četvrtak 27. siječnja 2022., objavio je bljesak.info.

Don Mihovil rođen je 2. svibnja 1945. u Galečiću, u župi Šujica, u Općini Tomislavgrad. Osnovnu školu završio je u Šujici, a gimnaziju u Zadru. Filozofsko-teološki studij završio je u Splitu, gdje je zaređen za đakona.

Za svećenika je zaređen u Studencima 29. lipnja 1971. Od 1972. do 1983. obnašao je službu župnika u Drežnici, a od 1983. do 2009. bio je župnik u Prisoju.

Godine 1983. došao je u Prisoje na obavljene pripremne radove za izgradnju nove župne kuće, koju je do 1988. sagradio uz pomoć župljana. Župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije sagrađenu neposredno prije početka Drugoga svjetskog rata od klesanog kamena, don Mihovil je zajedno sa župljanima temeljito obnovio i preuredio od 1991 do 1997. godine, kada je crkva posvećena. U crkvenom dvorištu sagradio je mrtvačnicu te je započeo i uređenje crkvenog dvorišta. Također je u brdu ponad župne kuće na poticaj župljana uredio postaje križnog puta – kalvariju. Na groblju Glavičice u Dučiću, je na temeljima stare kapele koja je u potpunosti uklonjena, započeo gradnju nove kapele Srca Isusova, u sklopu koje je i mrtvačnica. Također je na groblju Maletovac obnovio kapelu i ogradu.

Nakon 38 godina predanog pastoralnog rada, umirovljen je zbog ozbiljnih zdravstvenih teškoća. Nakon bolničkog liječenja i oporavka boravio je u Svećeničkom domu u Mostaru gdje je preminuo 27. siječnja 2022.

Župa Prisoje izvijestila je da će misa zadušnica biti slavljena u subotu 29. siječnja u kapeli sv. Leopolda Bogdana Mandića na katoličkom groblju u mostarskom naselju Raštani, u Župi sv. Mateja. Nakon mise uslijedit će sprovodni obredi a zemni ostatci don Mihovila bit će položeni u svećeničku grobnicu.