Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Plehanu otvorena izložba komunističkih karikatura o zagrebačkom nadbiskupu Stepincu

Plehan (IKA)

U organizaciji Franjevačkog samostana sv. Marka Plehan, Družbe Braće Hrvatskog Zmaja, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Matice hrvatske - ogranak Osijek otvorena je u petak 13. prosinca u privremenim prostorijama franjevačkog samostana na Plehanu u Bosanskoj posavini izložba pod nazivom „Komunističke karikature o zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu nastale između 1945. i 1947. godine“.

U pozdravnoj riječi domaći gvardijan fra Anto Tomas istaknuo je kako su tom trećom fazom obnove Plehana željeli Plehanu vratiti osnovnu misiju vjere i kulture, te je stoga i ova izložba o bl. Stepincu posebno važna kako bi se ljudima približila prava istina života i djela ovoga za Hrvate velikoga sveca našega vremena. Dodao je kako je taj kulturni događaj važan kao poticaj za dovršetak izgradnje muzejsko-galerijskog prostora u kojem bi trebale biti smještene sve umjetnine izmještene s Plehana tijekom posljednjega rata. „Mi ovdje želimo živjeti u istini i tu istinu predati generacijama koje dolaze nakon nas. To je i glavni smisao što smo na Plehanu upriličili ovu jedinstvenu izložbu o Stepincu“, rekao je gvardijan Tomas te pozvao sve posjetitelje da mole na tu nakanu i za Stepinčevo proglašenje svetim.

Izvješće o važnosti ove jedinstvene izložbe koju je pod nazivom „Utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu“ pripremio mons. dr. Vladimir Dugalić, dekan na đakovačkom KBF-u, pročitao je Ivica Završki, potpredsjednik ogranka Matice hrvatske u Osijeku i zmaj Gornjogardski. Dr. Dugalić je u izvješću naglasio kako izložbi treba pristupiti kritički jer ona otkriva zašto i danas mnogi kardinala Stepinca gledaju u lošem svjetlu, da izložba otkriva pogubne posljedice ideološke manipulacije u kojoj su mnogi odgajani, uskraćeni za istinu i ostavljeni živjeti u svojim zabludama, istovremeno daje i snažnu kritiku medija te otkriva pogubne posljedice kada se umjetnost i mediji stave u službu određene ideološke propagande.

„Ova izložba stoga je snažna kritika zlorabe medija od strane komunističke ideologije jer nam otkriva njezinu zloću, isključivost propagande u kojoj cilj opravdava sredstvo, zatvorenost prema istini, jer ideologija stvara istinu. Izložba nam otkriva i pravu sliku komunizma, ideologije zla koja ne poštuje čovjeka i njegovo dostojanstvo te ne preza od laži“, istaknuo je, među ostalim dr. Dugalić.

Komentirajući propagandni dokumentarni film iz komunističkog vremena iz 1946. godine o montiranom procesu protiv kardinala Stepinca koji je te večeri prikazan, istaknuo je se da u filmu mogu vidjeti autentične snimke koje otkrivaju zanimljive pojedinosti sa suđenja. „On je plod komunističke propagande kojom su nastojali opravdati presudu, odnosno, osudu donesenu na osnovi zlouporabe političke moći i političkog sustava države koja u to vrijeme nije priznavala trodiobu vlasti niti je, bez obzira na formalne ustavnopravne proklamacije, poštivala temeljna načela pravne države i vladavine prava“, pojasnio je mons. Dugalić.

Naglasivši kako je na temelju uvida u spise Županijski sud u Zagrebu utvrdio kako su sudski postupak i sama presuda kardinalu Stepincu iz 1946. pravno neodrživi te kako njegova nevinost nikada i nije bila dovedena u pitanje jer sam postupak i presuda komunističke vlasti nikada nisu bili pravno valjani, dr. Dugalić tvrdi da izložba svjedoči kako je ideja postala važnija od čovjeka te otkriva pravo lice komunističke ideologije koja, nažalost, i danas još živi i svi osjećaju njezine posljedice.

Zmaj Završki na kraju je dodao kako o toj velikoj laži montiranog procesa o Stepincu ljudi u Hrvatskoj puno znaju dok je to izvan Hrvatske manje poznato, te im je stoga cilj da izložbu predstave diljem Bosne i Hercegovine Hrvatima i svim drugim ljudima kako bi im zorno pokazali o kakvoj se laži, obmani radi, jer je u pitanju čovjek koji je bio svetac, a ne o zločinac.

Akademik Antun Tucak, zmaj Sovićki, upravitelj Zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Osijek i osnivač Družbe Braće Hrvatskog Zmaja u Osijeku, predstavio je djelovanje družbe Braće Hrvatskog Zmaja osnovane 1905. godine, zabranjene 1946. i ponovo obnovljene 1990. godine s ciljem da bi propagirala svijetu među Hrvatima poznate Hrvate koji su dali svoj doprinos u znanosti, kulturi i drugim područjima društvenog djelovanja. Dodao je kako je Družba podigla više od stotinu spomen obilježja poznatim Hrvatima te sudjelovala u podizanju spomen obilježja bl. Stepincu. Iskazao je svoju radost što mogu dati i doprinos izgradnji muzejsko-galerijskog prostora na Plehanu.

Uz domaće župljane i druge goste na otvorenju izložbe bili su i ostali članovi družbe Braće Hrvatskog Zmaja: prof. dr. Srećko Tomas iz Osijeka – zmaj Drinovački drugi, prof. emeritus Radoslav Galić iz Osijeka – zmaj Vinjansko-bekteški, Branko Grizelj – zmaj od središta Slavonskog Broda, mag. sci. Branko Mihalj iz Požege – zmaj Rakitsko-Kutjevački i pročelnik zmajskog stola Požeškog. Gvardijan fra Anto pokazao im je novosagrađenu crkvu Sv. Marka, kapelicu Sv. Ive, nedovršene zgrade muzejsko-galerijskog prostora, kao i nedavno salivene temelje novog franjevačkog samostana.

Posjetitelji su toga dana mogli vidjeti i nedavno otvorenu izložba pod nazivom „Novi život staroga hrasta“ autora Ive Jelušića, zaljubljenika u povijest Bosanske posavine, koju čine 30-ak eksponata – replika prastarih zdjela Kostolačke kulture, izrađenih od abonosa – očuvanog drveta hrasta lužnjaka starog više od 5000 godina, a izvađenog iz korita rijeka Save u Bosanskoj posavini.