Budi dio naše mreže
Izbornik

Na splitskom Kampusu održana duhovna obnova, misa i koncert u povodu početka nove akademske godine

Split (IKA)

Na otvorenom prostoru ispred studentskog doma dr. Franje Tuđmana na splitskom Kampusu u četvrtak 28. listopada održana je duhovna obnova, misa i koncert u povodu početka nove 2021./2022. akademske godine za studente.

Bogat program počeo je glazbeno-molitvenim uvodom, a pjevao je studentski Vokalno-instrumentalni sastav Veritas aetarna. Program duhovne obnove nastavljen je duhovnim nagovorom kojeg je predvodio dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu dr. don Mladen Parlov.

Dr. sc. Parlov je na početku duhovnog nagovora pročitao himan iz Poslanice Efežanima u kojem je sažeo naum spasenja o čovjeku. „Živimo u svijetu koji je toliko fragmentiziran. To je nekad dobro, a nekad ne. Dobro je iz tog razloga što su se uloge podijelile. Fragmentiziranost društva omogućuje bolje funkcioniranje društva, omogućuje da jedni znaju jednu, drugi drugo i kad se ta znanja spoje čini se da društvo bolje funkcionira i da jedni drugima služimo. S druge strane i čovjek je u sebi razdijeljen. Imamo obveze prema fakultetu, moramo paziti na svoju obitelj, prijatelje. Nekad osjetimo kao da nas to sve opterećuje, kao da nas razvlači kao gumu za žvakanje. Uslijed svega toga mlade osobe dožive taj nervni ili mentalno slom uslijed pritiska života. Može li čovjek sve to suzbiti u jedno i nositi se sa svime. Dragi prijatelji, upravo to je duhovnost. To je naš ljudski duh koji bi trebao sve naše osjećaje suzbiti u jedno kako bismo bili zrela ljudska osoba ili zreli kršćanin“, pojasnio je dr. sc. Parlov. Protumačio je da je svaki čovjek duhovan, ali on s vremenom postaje religiozan. U dubokom i sažetom razmatranju naglasio je da duhovnost i religioznost nisu isto. „Svaki čovjek je duhovan. No biti duhovan i religiozan ipak nije isto. Religija se rađa kod čovjeka i on tu stupa u kontakt s nekim nadvišenim. Bog u kršćanstvu pruža put prema čovjeku. Bog traži čovjeka i nalazi ga i istovremeno dopušta čovjeku da pronađe njega. Gospodin Isus kaže, ja sam put istina i život i nitko ne može dođi do mene osim čovjeka“, rekao je dekan splitskog KBF-a.

Kroz duhovni nagovor govorio je i o smislu molitve, osobito za mlade. Rekao im je da mole, jer jedino tako mogu doći do spasenja. Kazao im je da ne budu zaokupljeni grijehom te da taj isti grijeh uvijek izbace iz sebe.

„Nemojte s grijehom ići na spavanje. Nemoj nikad s grijehom usnuti. Crpite se na Božjem milosrđu. Dopustite da vas Bog zagrli u ispovijedi. Često se ispovijedajte, dopustite Gospodinu da vas zagrli u sakramentu pomirenja. Misa je izvor i vrhunac kršćanskog života. U misi nam se Krist daruje i naše srce postaje nebo. Ne smije nam se dogoditi da nam se ne da ići na misu. Svaki dan idite na misu, izaberite to. Imat ćete više mira i radosti, jer osobna molitva je stup na kojem počiva radost i snaga našeg života. Važno je i postiti, trebamo se disciplinirati“, potaknuo je studente dr. sc. Parlov.

Studentima je istaknuo važnost svetosti. Rekao je da moraju rasti i ostvarivati svoje snove upravo kroz svetost. „Volja Božja za vas je polagati ispite, ali vaša još veća zadaća je rasti na putu svetosti kao djeca Božja, kao jedan kršćanin. Toga nam treba u našem društvu i moramo biti svjetlo svijeta. Ustrajte u dobru i nikad ne gubite nadu, jer nema problema koji se ne može riješiti. Ako nas dragi Bog voli, nemamo se čega strašiti“, istaknuo je između ostalog dekan dr. sc. Parlov.

Misu i Zaziv Duha Svetoga za uspješan početak akademske godine predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. Nadbiskup je na početku euharistijskog slavlja studentima naglasio važnost ispovijedi, ali i zajedništva. Smatra da se upravo tim zajedništvom otvaraju prema pravom nebeskom zajedništvu.

U homiliji nadbiskup je rekao da je naš život obilježen odlukama, izborima i kušnjama. „Naš život često je obilježen odlukama i izborima. Može se reći da je čovjek biće izbora i slobode. Jer nema izbora bez slobode. Svatko od vas je negdje na tom polju i na tim odlukama. To nije lako i često ste u dvojbi, ograničeni ste i slabi. Nije lako donijeti pravu odluku. To su momenti koji prate naš ljudski život. Isus je upravo tako živio. I on je bio suočen s izborima i odlukama. Provodio je noći u molitvi i suočavao se sa svojim kušnjama. Odlučio je dati sebe ljudima, prenio je svoju poruku ljudima. On u molitvi sa svojim Ocem ipak izabire dvanaestoricu, ali ne dvanaestoricu, nego osobe. Svatko od nas ima svoje ime i prezime i svatko je originalan i na svakoga od nas Gospodin računa“, kazao je nadbiskup studentima.

U nastavku se osvrnuo na važnost molite. Nadbiskup smatra da kroz nju dolazimo do izbora, ali i u konačnici do rješenja životnih kušnji.

„U svemu ovome nama samima pomaže molitva. Ona nam daje izbor i daje nam saznanja koliko je naš put ispravan, kroz nju sebe osposobljavamo i pronalazimo naš pravi put, dolazimo do pravog izbora. Bog nas želi uključiti u svoj plan i program, želi nas utkati u svoju građevinu. Vi niste stranci, niste tuđinci, to ima duboko značenje u ovom trenutku. Mi smo u ovom vremenu i prostoru kod svoje kuće, jer smo jedinstveni“, kazao je mons. Barišić.

Kazao je da Bog s nama želi ostvariti povijest. Jer, kako je nadbiskup naglasio, svi smo mi Božja građevina u kojoj je on prisutan.

„On s nama želi ostvarivati našu povijest, a sve kroz naš život. Građevina je i ljudsko društvo koje gradimo. Naše sveučilište je Božja građevina. Skladna građevina. Vi ste hram Božji i on je tu prisutan. Ne samo da je Isus kamen temeljac, on je i kamen zaglavni. On sve drži, On je taj zaglavni kamen. Vi se sada s druge strane penjete na planinu, i to nije lako. Vi se sada penjete prema svom uspjehu, polažete ispite, dolazite do diploma i u svemu tome vas prati Gospodin. Trebamo ući u realnost i penjući se na brijeg moramo spoznati to što jesmo u našem društvu, u našem životu. Vi ćete na kraju sići u realnost. Već ovdje svoje vrijeme morate koristiti odgovorno. Samo ono što se voli može se održavati. Svatko od vas je jedna nada, moment i svjetlost u tami“, rekao je.

Na kraju homilije studentima je dao poruke nade i optimizma. „Pazite da vaš život ne ugrozi vašu ljepotu, vaša nadanja. Jer to će ugroziti vašu životnu građevinu. Očekujemo od vas da pokušate preobraziti vašu stvarnost, pazite da vaš život obogati ovu Božju ljepotu. To možemo jedino ako na početku imamo molitvu i da uvijek znamo tko nas drži i tko je naš zaglavni kamen. Samo osobni odnos s Gospodinom mijenja naš život. Neka ova naša duhovna obnova bude ozračena optimizmom, nadom i odlukama. Ljepota nam je darovana i neka ostane dio nas, a sve uz pomoć našeg Gospodina. Prihvatite sebe. Ako vas je Gospodin prihvatio, prihvatite i vi sebe. Ja kada prihvatim sebe, onda mi je sve u životu lakše. Neka vama i vašim profesorima ova godina bude blagoslovljena. Sretno vam bilo“, zaključio je nadbiskup Barišić.

Na kraju mise predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu don Mihael Prović zahvalio je svima koji su pridonijeli „da duhovna obnova bude veličanstvena“. Uputio je poruku nadbiskupu. „Od srca zahvaljujem nadbiskupu koji je bio ovdje s nama i koji je predvodio naše misno slavlje i duhovnu obnovu. Posebno je znakovito što ste ovdje, jer kada dođete ovdje na Kampus i molite sa studentima, to je svima nama poticaj da budemo budni tijekom ove godine. Hvala dekanu KBF-a don Mladenu Parlovu koji je predvodio duhovni nagovor, VIS-u Veritas aeterna koji je pjesmom pratio euharistijsko slavlje. Zahvaljujem i Studentskom centru Split koji nam je omogućio da ovdje budemo sretni i veseli te da hrabro započnemo novu akademsku godinu“, kazao je duhovnik splitskih studenata Prović.

Završnom porukom, nadbiskup je studentima kazao da im je potrebno svjetlo, a „to svjetlo je pravi Bog koji je prisutan s nama“. „Nije nam dovoljan anonimni susret s Isusom. Trebamo imati osobni razgovor s Njime. Molitva nam pomaže u našim dilemama, izborima i odlukama. Njegova riječ je u konačnici važna, a pravu riječ dobivamo dok razgovaramo s Njim, s Njim u molitvi. Potrebno nam je svjetlo“, zaključio je nadbiskup.

Prije mise molitvena sekcija Hrvatskog nadzemlja predvodila je krunicu i litanije BDM. Duhovni program zaključen je koncertom na kojem su nastupale sestre Ramljak, fra Marin Karačić i VIS Veritas aeterna.

Program koncerta moderirali su Tonći Ćuk i Mladen Škare. Organizator duhovne obnove, mise i koncerta u povodu početka nove studentske akademske godine bio je Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, a pomoć u organizaciji pružili su i Studentski centar Split te Sveučilište u Splitu.