Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Udbini održan oratorijski dan za mlade koji se okupljaju kod salezijanaca

Udbina (IKA)

Oratorijski dan na kojem se okupilo oko 350 mladih iz svih oratorija Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca održan je u subotu 6. travnja 2024. u crkvi hrvatskih mučenika na Udbini.

Cilj susreta bio je promišljati zajedno s mladima o tome kakav je to oratorij don Bosco sanjao.

U prvoj formativnoj radionici don Tomislav Lukač uveo je mlade u don Boscov san iz devete godine u kojem Gospodin pokazuje don Boscu njegovo polje rada i poslanje. Bila je to prilika  da se kroz taj san i prisutni mladi zapitaju na što ih Gospodin danas potiče i koja bi nova polja rada mogla biti otvorena u salezijanskim oratorijima.

U drugoj formativnoj radionici don Mihovil Kurkut je mladima približio izvornu don Boscovu zamisao oratorija. Za don Bosca svaki oratorij je župa koja evangelizira, škola koja odgaja, dom koji prihvaća i dvorište za susret.

Mladi su se podijelili u skupine u kojima su se prisjetili na postojeće oblike djelovanja kroz koje se spomenute dimenzije žive i ostvaraju u njihovim oratorijima. Ujedno su spomenuli i neke vlastite snove i očekivanja u redovitoj pastoralnoj ponudi oratorija. Svi ti doprinosi poslužit će provincijalnoj komisiji za oratorij kao materijal za razlučivanje i stvaranje dugoročnije pastoralne vizije oratorija u salezijanskoj provinciji.

Svečanu misu predslavio je salezijanski provincijal don Tihomir Šutalo. Nakon toga su mladi sudjelovali u klanjanju pred Presvetim tijekom kojega su imali prigodu za pojedinačnu ispovijed.

Na kraju susreta su don Branko Bendra i voditelji pojedinih oratorija zajedno s mladima razgovarali o konkretnim pothvatima i inicijativama koji će se organizirati u salezijanskim oratorijima. Susret na Udbini dio je započetog procesa razlučivanja o viziji oratorija u hrvatskom kontekstu te konkretnoj pastoralnoj ponudi koju nudi. Sveukupan proces mladi su zajedno sa salezijancima preporučili vodstvu Duha Svetoga i zagovoru Marije Pomoćnice Kršćana bez kojih je, kako bi rekao sv. Ivan Bosco, svaki ljudski trud uzaludan.