Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Arellano: Treba nam održiva poljoprivreda i pomoć obiteljima u ruralnim područjima

Rim (IKA)

Bol i gorčina migranata, ljudskih bića poput nas, koji su prisiljeni napustiti svoju zemlju i svoje domove kako bi izbjegli siromaštvo, sukobe, progon, štetne posljedice klimatskih promjena i prirodnih katastrofa, bili su u središtu govora mons. Fernanda Chice Arellana, voditelja izaslanstva Svete Stolice, na 41. zasjedanju konferencije Agencije ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), na temu: „Migracije, poljoprivreda i ruralni razvoj“.

Mons. Arellano istaknuo je da se broj migranata stalno povećava, te se usredotočio na uzroke iseljeništva i rekao: Emigracije se ne događaju slobodnim izborom, već zbog obeshrabrenja i razočaranja kojima je često uzrok nemogućnost pojedinca da si priskrbi svakodnevni kruh koji je integralni dio temeljnog prava na život. Predstavnik Svete Stolice upozorio je da smo sve dalje od postizanja ciljeva postavljenih ‘Agendom do 2030. godine’, to jest od stvaranja svijeta u kojem nitko ne trpi od gladi. Nakon nekoliko godina ohrabrujućih podataka, nažalost i dalje vidimo u cijelom svijetu porast broja gladnih ljudi.

Prijedlog Svete Stolice je ponuditi naznake koje pomažu promicanju učinkovitih pothvata koji uzimaju u obzir potrebe ljudske osobe – rekao je mons. Arellano i nastavio – Zbog toga ne smijemo zaboraviti središnju ulogu poljoprivrede u problemima migracije, gladi i siromaštva. U tu svrhu neophodno je ulagati u održivu poljoprivredu, što će omogućiti stvaranje odgovarajuće infrastrukture i korištenje inovativnih tehnologija koje razvijaju mjesne izvore.

Stoga, citirajući Globalni kompakt, dokument Ujedinjenih naroda o sigurnoj i uređenoj migraciji, predstavnik je Svete Stolice primijetio da moramo raditi zajedno kako bismo stvorili uvjete koji će omogućiti zajednicama i pojedincima da žive u sigurnosti i dostojanstvu u svojoj zemlji.

Mons. Arellano je naglasio da najnovija istraživanja pokazuju da nedovoljan razvoj i rast dohotka u zemljama s niskim dohotkom, obično dovode do povećanja emigracije koja se smanjuje tek kada se dostigne srednje-visoka razina prihoda. Tu ne možemo izbjeći – kao što kaže papa Franjo – obvezu prihvata, zaštite, promicanja i integracije onih koji svakodnevno dolaze iz zemalja u razvoju, tražeći dostojanstveniji i mirniji život.

Stoga je potrebno suočiti se sa strukturnim migracijskim tokovima čiju je važnost shvatila Agencija ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), to jest nadvladati, kako od 2015. godine traži Papa, izvanredno stanje kako bi se otvorio prostor za programe koji vode računa o uzrocima migracije, o promjenama koje se događaju i posljedicama koje oblikuju društva i narode. No treba promicati i politike zaštite migranata koji su zaposleni na poljoprivredno-prehrambenom području.

Vatikanski je diplomat napomenuo da u poljoprivredno-prehrambenom sektoru mnogih razvijenih zemalja ima zabrinjavajućih i vrlo brojnih svjedočanstva imigranata koji su žrtve nezakonitog zapošljavanja te kojima nisu zajamčena najosnovnija i temeljna prava, koji su prisiljeni prihvatiti neljudske uvjete rada protivne njihovom dostojanstvu.

Mons. Chica Arellano pozvao je da usmjerimo pogled na raseljavanje unutar zemalja. Radi se o ljudima koji se često premještaju iz ruralnih u urbana područja. Međutim, zbog nedostatka pripreme ili profesionalnih vještina koje su potrebne u gradovima, prisiljeni su ostati u začaranom krugu siromaštva. Zato je mons. ponovno naglasio važnost ruralnog razvoja koji može povećati prehrambenu sigurnost u gradovima i citirao papu Franju: „Rad mladih u poljoprivredi, osim borbe protiv nezaposlenosti, može dati novu snagu tom području koje postaje strateško za nacionalne interese mnogih zemalja“.

Važno je promicati poljoprivredne politike koje su usmjerene na razvoj poduzetništva mladih, na primjer olakšavajući im pristup zemlji, štiteći prava vlasništva kao i pristup zajmovima i mjesnim tržištima – rekao je mons. Chica Arellano i podsjetio da je papa Franjo pozvao mlade domorodačkih zajednica da se vrate izvornoj kulturi kako bi se brinuli o svojim korijenima, jer iz korijena dolazi snaga koja će im dati da rastu, cvatu i donose plodove.

Dakle, Agencija ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu morala bi promicati oblikovanje politika koje podupiru obitelji na ruralnom području kako ne bi izgubile svoj identitet prenositeljica temeljnih vrijednosti te čuvarica tradicionalnih znanja i međugeneracijskog poštovanja. Važno je i jačanje nezamjenjive uloge žena na području poljoprivrede i uzgoja. Važno je promicati etički utemeljen pogled na gospodarstvo i društvo, jer će omogućiti pravedan i miran suživot među narodima za postizanje održivog i cjelovitog razvoja koji ljudsku osobu stavlja u središte – zaključio je voditelj izaslanstva Svete Stolice, mons.  Fernando Chica Arellano.