Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić: Prečesto ističemo ono što nas razlikuje, no puno je više toga što nas povezuje

Split (IKA)

U okviru Molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja se održava od 18. do 25. siječnja pod geslom „Teži za samom pravdom“ (Pnz 16,20a), glavno ekumensko slavlje za Splitsko-makarsku nadbiskupiju održano je u petak 18. siječnja u splitskoj katedrali sv. Dujma.

„Molitva za jedinstvo kršćana nije nešto što se nas dotiče samo jednom godišnje, već je to želja i molitva našeg Gospodina Isusa Krista ‘da svi budu jedno’“, kazao je predvoditelj slavlja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Uz nadbiskupa i druge svećenike u središnjoj molitvi za jedinstvo kršćana sudjelovali su i redovnici i redovnice, bogoslovi i vjernici laici.

Ove godine u molitvi su sudjelovali i predstavnici mađarske zajednice u Hrvatskoj među kojima je bio i konzul Zorán Babity. Nadbiskup Barišić im je izrazio dobrodošlicu u splitsku prvostolnicu u kojoj se nalaze relikvije sv. Margarete Ugarske, mađarske svetice i hrvatske princeze, rođene 1242. god. na Klisu, čiji se blagdan slavi upravo 18. siječnja.

Nadbiskup Barišić je u prigodnoj homiliji kazao kako se kršćani diljem svijeta svake godine okupljaju na molitvi za rast u jedinstvu koja je iznimno važna, pogotovo zbog stvarnosti u kojoj živimo, a koja je prepuna korupcije, pohlepe i nepravdi koje dovode do nejednakosti i podjela. Spomenuo je kako smo i mi sami, kao individualni kršćani i kao zajednice, ponekad nažalost i sami dionici tih nepravdi premda smo svi zajedno pozvani biti svjedoci pravde i sredstvo Kristove ozdravljujuće milosti za ovaj razjedinjeni svijet.

„Prečesto ističemo ono što nas razlikuje, no puno je više toga što nas povezuje. Samo kroz naše jedinstvo u Kristu moći ćemo se boriti protiv nepravde i služiti potrebitima. Naše dogme i našu vjeru potrebno je živjeti i svjedočiti u svakodnevnom životu. Tako ćemo biti bliži ostvarenju Isusove želje“, naglasio je nadbiskup.

Nadbiskup Barišić pozvao je na zajedničku brigu i zajednički odgovor na nepravednu stvarnost, ističući dosadašnje zajedničke iskorake u pitanjima obrane života od začeća do naravne smrti, zaštite obitelji, pogleda na spolnost, očuvanja okoliša i dr. Zaključio je da ćemo u nastojanjima oko jedinstva naići na otpor i u našim malim sredinama i na svjetskoj razini, ali da ne smijemo posustajati jer Krist će nam dati snage da u ovakvom svijetu budemo svjedoci vjernosti Bogu i radosnog zajedništva među ljudima.