Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Barišić predvodio Obrede Muke Gospodnje u splitskoj prvostolnici

Split (IKA)

Obrede Muke gospodnje na Veliki petak, 15. travnja, u splitskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uz sudjelovanje više svećenika i u nazočnosti mnoštva vjernika, izvijestio je nadbiskupijski Tiskovni ured.

Nakon prostracije i iskazivanja počasti šutnjom Kristu umrlom na križu za spas svijeta, uslijedila je služba čitanja i pjevanje Muke po Ivanu, koju je otpjevao mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem kapelnika maestra Šime Marovića. Potom je prigodnu meditaciju izrekao katedralni župnik don Ante Mateljan.

„Klanjamo se tebi, Kriste, i blagoslivljamo te, jer si svojim svetim križem svijet otkupio!“ To su riječi koje izgovaramo svakoga korizmenoga petka moleći postaje križnoga puta. Nad njima je meditirao katedralni župnik te između ostaloga kazao: „Klanjamo se tebi, Kriste, spominjući se tvoje i naše povijesti nevolja! Klanjamo se tebi, izdani od prijatelja! Ostavljeni od učenika, osuđeni od vlasti! Klanjamo se tebi, pogrđeni od moćnika! Premlaćeni od vojnika, prikovani od mučitelja! Klanjamo se tebi, izrugani sve do raspeća, i ubijeni na pravdi Boga jedinoga!“ – rekao je propovjednik.

Don Ante je naglasio da se Isusov prolazak kroz grozotu smrti, kroz užas grijeha i zla, i danas nastavlja u svima s kojima se poistovjetio, „u svima i danas raspinjanima, u svim pobijenima na pravdi Boga, u milijunima i milijunima nerođenih koji su u ime napretka i slobode na smrt osuđeni i nemilo pogubljeni, klanjamo ti se u svoj djeci Božjoj koja su pred očima svega svijeta isporučeni u ruke zločinaca, proglašeni nevinima a na smrt predani: u svima danas bombardiranima u Ukrajini, u svima masakriranima u Buči, u stradalnicima u svim ratovima današnjice, od Jemena do Sudana i Somalije, od Konga do Nigerije i Malija, od Sirije, Iraka i Afganistana, od Libije do grobova posred Mediterana, od Indije i Pakistana do Kine i Rusije… Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo te, jer u svojoj ljubavi nikada ne napuštaš, one kojima si obećao kraljevstvo nebesko!“

„Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo tebe, jer si ostao s nama sve do kraja, i onaj tko ti se pridruži i kome se ti pridružiš, pa makar i na samome kraju života, nikada više neće biti sam, pa ni u tami smrti. Jer tko je s tobom i pogleda upravljena k tebi i kad je razapet uvijek je surazapet, bio na bogatom Zapadu ili dalekom Istoku, na izrabljivanom Jugu ili na hladnom Sjeveru. I dok ti se klanjamo i blagoslivljamo tebe, padamo na koljena pred tobom, Raspeti, Spasitelju i Otkupitelju naš, svjesni svih svojih jada, grijeha i zala, skrivenih, osobnih i javnih, zajedničkih izdaja, i udarajući se u prsa molimo oproštenje“, kazao je mons. Mateljan.

Uputio je nadalje molitvu Kristu da oprosti i obrati k sebi grešnike, da se ogledaju u ogledalu Njegove muke. „Obrati one koji se zaklinju u tvoje ime, a braću svoju i dalje prodaju za srebrnjake, koji se zaklinju u istinu, pravdu i mir, a kroje svijet bez tebe i protiv tebe!“

Svoju je meditaciju završio riječima: „Spasitelju razapeti, duša naša k tebi leti! Pogled blagi na nas svrni i milošću nas ogrni! O Isuse, Bože mili, svima nam se, raspet, smili! Spasitelju razapeti, nek’ nas vodi tvoj Duh Sveti! Dok nas kušnje teške straše, blagoslovi trude naše! Spasitelju razapeti, braće svoje ti se sjeti! Kad nam život stigne kraju, stan nam podaj u svom raju! Amen!“

Nakon ljubljenja križa uz pjevanje tradicionalne tužaljke „Puče moj“ i obreda pričesti, uslijedila je procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom do Peristila, gdje je nadbiskup udijelio blagoslov gradu i nadbiskupiji.