Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Barišić: Snaga i ispunjenost dolaze od darivanja

Split (IKA/TU)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predslavio je euharistiju na treću nedjelju došašća – Nedjelju Caritasa te kalendarski spomen svete Lucije, 13. prosinca, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma.

Govoreći u homiliji o životu Ivana Krstitelja, mons. Barišić istaknuo je da „on za sebe kaže da nije mesija, ni prorok, ni Ilija jer ne želi vlastitu promociju“. „Mi ljudi imamo potrebu biti prepoznati od drugih. Volimo kada se o nama piše i govori. Volimo javne nastupe i povlaštene položaje. No, kod Ivana je drugačije. On na sva pitanja svećenika i levita odgovara riječju ‚nisam‘ jer mu ego i samodostatnost nisu na prvom mjestu. Svjestan je da njegovo postojanje i svjedočanstvo dolazi iz povezanosti s Bogom te da ne postoji samo za sebe“, naglasio je.

Dodao je i da Nedjelja Caritasa upućuje na drugoga te nam tako pomaže u prevladavanju vlastite sebičnosti. „Čovjek želi radost za sebe. I onda misli kako će tu radost ostvariti kupujući različite stvari. No, u stvarima nije snaga. Snaga i ispunjenost dolaze od darivanja. Darujući sebe drugima radost postaje trajna i živa. Upravo nas ovo vrijeme adventa posebno poziva na humanost i darivanje prema ljudima u potrebi“, rekao je nadbiskup.

Nastavljajući, naglasio je da je Ivan darovao svoj život kao svjedok istinske radosti, pojasnivši „da i mi, poput njega, trebamo biti glas vječne Božje riječi“.

„Da bismo bili Njegov glas u svijetu različitih glasova, koji nas često ostavljaju ispraznima, trebamo se upoznati s Njim kroz Njegovu riječ, euharistiju, molitvu te dobra djela prema potrebitima. Tako postajemo Njegova svjetiljka u svijetu kojem su potrebni svjedoci ljubavi“, kazao je, nadodavši da je sveta Lucija bila autentična svjetiljka Kristova svjetla u ovom svijetu.

„Sveta Lucija je umrla mučeničkom smrću, 304. godine, za vrijeme cara Dioklecijana. Njezin život je prepoznatljiv po kršćanskim uvjerenjima. Neka nam ona bude uzor kako bi i naš život postao svjedočanstvo kršćanstva“, zaključio je nadbiskup Barišić.

Na kraju slavlja katedralni župnik don Ante Mateljan zahvalio je ocu nadbiskupu na poticajnim riječima, podsjetivši vjernike da je kripta svete Lucije otvorena do 19 sati. Dodajmo i da se ispred kripte mogu nabaviti svijeće, a prilozi prikupljeni prodajom donirat će se Udruzi slijepih i slabovidnih osoba. Don Ante je poručio i da će nakon večernje mise katolički skauti donijeti Betlehemsko svjetlo u katedralu sv. Dujma.

Misu je suslavio don Nikola Šakić. Na orguljama je svirao maestro don Ivan Urlić. Izravni prijenos mise bio je na TV Jadranu te YouTube kanalu i Facebook stranici Splitsko-makarske nadbiskupije.

Odlukom biskupa, u svim župama na području Hrvatske biskupske konferencije, treća nedjelja došašća slavi se kao Nedjelja Caritasa. Taj dan napose je posvećen molitvi za potrebite, odbačene te one na rubu društva i siromaštva. Uz to, na Nedjelju Caritasa prikuplja se milostinja za potrebe župnih, biskupijskih i nacionalnog Caritasa u Hrvatskoj.