Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Eterović predslavio uskrsnu euharistiju u Pučišćima

Pučišća (IKA)

Apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović, predslavio je na Uskrs, 9. travnja 2023., svečanu euharistiju u Župi sv. Jeronima u Pučišćima na Braču.

Uz nadbiskupa Eterovića koncelebrirali su pučiški župnik Ivica Huljev i svećenik Krčke biskupije Anton Tamarut.

„Isus je uskrsnuo i pobijedio najstrašnijeg neprijatelja kojemu nitko nije odolijevao, a to je smrt. Prvi je ustao iz groba, i to nakon tri dana. Nakon Isusove pobjede nad smrću mijenja se sudbina svih ljudi, osobito nas kršćana. Ukoliko smo povezani s Kristom, iako ćemo tjelesno umrijeti, mi već sada živimo vječnim životom. ‚Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će‘, rekao je Isus, te svojim uskrsnućem od mrtvih to pokazao i dokazao”, istaknuo je u homiliji nadbiskup Eterović, obraćajući se brojnim vjernicima koji su ispunili župnu crkvu sv. Jeronima.

Govoreći o događaju Isusova uskrsnuća, nadbiskup je pojasnio kako taj događaj nadilazi kategorije prostora i vremena. „Isus živi u svakome pojedincu, živi u svakome od nas ako mu otvorimo vrata svoga srca. Uskrsnuće je, govoreći suvremenim jezikom, novi Big bang, novi prasak Božje energije, početak novoga svijeta”, istaknuo je.

Pojasnio je da je Isusovo uskrsnuće proces koji traži od čovjeka da se otvori i rastom u vjeri prihvati taj događaj. „Današnje evanđelje svjedoči nam da je Isusovo uskrsnuće proces. Isusovi učenici bili su s Isusom tri godine, ali nisu ga u potpunosti razumijeli. Njegov nauk prihvaćali su u procesu. Potrebno je vrijeme da obnovimo vjeru u Gospodina Isusa Krista. Naša vjera nije postojana, te je potrebna stalne obnove”, rekao je mons. Eterović, pozvavši vjernike na molitvu da im uskrsli Gospodin osnaži vjeru u uskrsnuće.

Također, podsjetio je da je papa Benedikt XVI. u jednomu svom obraćanju studentima fizike i modernih znanosti poručio da je uskrsnuće poput nuklearne fuzije koja oslobađa dotad neviđenu energiju. „Isus je izvor te energije. Tom energijom darive sve ljude. Otvorimo se toj energiji“, poručio je predslavitelj.

Obrazlažući plodove Kristova uskrsnuća, ustvrdio je da je osobiti plod toga događaja radost. „Apostoli su se obradovali kad su vidjeli uskrsloga Gospodina. I mi dijelimo tu radost onda kada čestitamo jedni drugima Uskrs. To činimo radosni”, primijetio je. Kao drugi plod Isusova uskrsnuća naveo je zajedništvo, istaknuvši da je ono osobito važno u današnje vrijeme.

„Zajedništvo je vrlo važno u svijetu gdje postoji toliko ideja i pokreta te težnji za razjedinjenjem. Uskrsli nas sve poziva na zajedništvo. Poziva nas da ostanemo vjerni članovi Katoličke Crkve, poziva nas da dajemo svoj doprinos jedinstvu svih kršćana”, naglasio je mons. Eterović.

Govoreći o miru kao važnome daru Kristova uskrsnuća, ukazao je na potrebu mira u svijetu i među ljudima. „Mir je potreban nama osobno, našim obiteljima, zajednicama, našoj župnoj zajednici, narodu, a posebno narodima koji su u teškoj situaciji jer su žrtve nasilja i rata“, poručio je, upozorivši da se, prema nekim pokazateljima, trenutno u svijetu vodi 59 ratova.

S posebnom osjetljivošću ukazao je na patnju i stradanja ukrajinskoga naroda u ratu koji je pokrenut i vodi se zbor ruske invazije na tu zemlju. „Posebno trpimo zbog rata u Ukrajini, narodu koji je blizak našemu slavenskom narodu, koji se više od godinu dana bori kako bi sačuvao svoju egzistenciju, jezik, državu, kako bi bili svoji na svome pred veličinom ruske invazije“, poručio je nadbiskup.

Ustvrdio je da je Rusija napadom na Ukrajinu prekršila međunarodno pravo i napala suverenu i nezavisnu državu koju je priznao cijeli svijet. „Sjetimo se Uskrsa koji smo i mi kao hrvatski narod proveli u ratnim danima. Budimo suosjećajni s braćom i sestrama koje se bore da bi ostvarili mir u svojim domovima, gradovima i državi“, potaknuo je okupljene.

Podsjećamo, papa Ivan Pavao II. imenovao je nadbiskupa Eterovića 1999. apostolskim nuncijem u Ukrajini gdje je ostao do 2004. kada je imenovan generalnim tajnikom Biskupske sinode.

Na kraju homilije propovjednik je pozvao okupljene vjernike da se otvore otajstvu Kristova uskrsnuća. „Otvorimo se Uskrsu da i nas preobrazi u nove ljude i gorljive kršćane koji će biti svjedoci Uskrsloga. Neka vam Uskrsli udijeli obilje uskrsnih milosti”, poručio je Pučišćanima nadbiskup Eterović, čestitavši im svetkovinu Uskrsa.