Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Francis Assisi Chullikatt imenovan apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori

Vatikan (IKA/KTA)

Papa Franjo imenovao je dosadašnjeg apostolskog nuncija u Kazahstanu, Kirgistanu i Tadžikistanu nadbiskupa Francisa Assisija Chullikatta, naslovnog nadbiskupa Ostre, novim apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori, priopćili su 1. listopada Tiskovni ured Svete Stolice i Apostolska nuncijatura u BiH.

Mons. Francis Assisi Chullikatt rođen je 20. ožujka 1953. u Bolgattyju u Indiji.

Za svećenika je zaređen 3. lipnja 1978. Inkardiniran je u biskupiju Verapoly. Diplomirao je kanonsko pravo. U diplomatsku službu Svete Stolice stupio je 15. srpnja 1988., a obavljao ju je u papinskim predstavništvima u Hondurasu, Južnoj Africi, na Filipinima, pri Organizaciji Ujedinjenih naroda u New Yorku te na Odjelu za odnose s državama Državnog tajništva Svete Stolice.

Apostolskim nuncijem za Irak i Jordan imenovan je 29. travnja 2006.; stalnim promatračem Svete Stolice pri Organizaciji Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku 17. srpnja 2010.; stalnim promatračem Svete Stolice pri Organizaciji Američkih država (OAS) 11. svibnja 2021.; apostolskim nuncijem u Kazahstanu i Tadžikistanu 30. travnja 2016., a 24. lipnja 2016. apostolskim nuncijem u Kirgistanu.

Govori engleski, francuski, talijanski i španjolski jezik.