Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gallagher se susreo s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović

Sarajevo (IKA/TU)

Tajnik za odnose s državama pri Državnom Tajništvu nadbiskup Paul Richard Gallagher, 18. ožujka u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci susreo se s predsjednicom Republike Srpske (RS) Željkom Cvijanović, a u razgovoru je sudjelovao potpredsjednik Vlade RS i ministar prosvjete i kulture RS gospodin Anton Kasipović.

Dobrodošlicu predsjednici bh entiteta RS i potpredsjedniku Vlade RS poželio je mjesni biskup Franjo Komarica s pomoćnim biskupom mons. Markom Semrenom, a na razgovoru je nazočan bio i nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. Tijekom razgovora bilo je, između ostalog, riječi o ostvarenju poslanja Crkve u tom bh entitetu koji obuhvaća dijelove sve četiri biskupije u Bosni i Hercegovini.

Na mrežnoj stranici predsjednice RS objavljeno je da je također bilo riječi o odnosima sa Svetom Stolicom i o trenutnim političkim prilikama u Bosni i Hercegovini i regiji.

Predsjednica Cvijanović je izrazila punu posvećenost institucija Republike Srpske očuvanju mira i stabilnosti, kao i jačanju bilateralne i regionalne suradnje te istaknula da je dijalog jedini učinkovit način rješavanja političkih pitanja u svim demokratskim, višenacionalnim zajednicama i ukazala na potrebu uvažavanja legitimnih interesa svih konstitutivnih naroda u BiH.

Tom prilikom, predsjednica Cvijanović upoznala je sugovornika s pozicijom i stavovima Republike Srpske u pogledu aktualnih političkih prilika u BiH, naglasivši da je dosljedno poštovanje međunarodnog prava, Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH od suštinske važnosti za dugoročnu stabilnost BiH i punu funkcionalnost zajedničkih institucija, objavljeno je na mrežnoj stranici Predsjednice RS.