Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Gallagher: Vatikan je predan teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine

Kijev (IKA)

Drugog dana svoga posjeta Ukrajini, 19. svibnja, vatikanski tajnik za odnose s državama mons. Paul Richard Gallagher susreo se s gradonačelnikom Lavova Andrijem Sadovijim i Maksymom Kozytskim, guvernerom Lavovske oblasti. Pridružili su mu se lavovski nadbiskup i metropolit Mieczysław Mokrzycki, pomoćni biskup Eduard Kava i ukrajinski veleposlanik pri Svetoj Stolici Andriy Yurash, objavio je Vatican News.

Nadbiskup Mokrzycki zahvalio je nadbiskupu Gallagheru na njegovom posjetu, te pohvalio blisku suradnju Crkve i lokalnih vlasti, posebno u nastojanjima da se pomogne ljudima prognanim iz svojih domova. Istaknuo je kako Ukrajinci cijene riječi pape Franje kojima podržava okončanje rata u zemlji.

Nadbiskup Gallagher je civilnim lavovskim vlastima govorio o svrsi svoje misije u Ukrajini te potvrdio Papinu naklonost i predanost narodu Ukrajine. Kako je rekao, smatra da je njegovo prisustvo u Ukrajini upravo kako bi osigurao ljude u to. Papa ima univerzalno poslanje. On mora u svakom trenutku uzeti u obzir sve narode i tražiti njihovo dobro, rekao je. Mogu vas uvjeriti da su [Papine] izjave o strahotama, o patnji kojih je svjestan u zemlji, potpuno iskrene. Pokušava svim snagama braniti ukrajinski narod, pokazati činjenicu da oni imaju svoju slobodu, da je narušen integritet ove zemlje.

Nadbiskup Gallagher još je jednom potvrdio želju Svete Stolice da pomogne u postizanju mira u Ukrajini, poštujući suvereno pravo ukrajinskog naroda i njegovih čelnika u odlučivanju kojim pregovorima ili djelima treba donijeti mir. U kontaktu s drugima uvijek smo govorili da Sveta Stolica ostaje potpuno predana teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, to je najbitnije, rekao je.

Nadbiskup je rekao da je sada osobno svjedočio patnji koja je ispisana na licima ljudi, kao i njihovom strahu i nesigurnosti u budućnost. Kada u jednom smislu rukama dotaknete ove rane, rekao je, onda stvarno razumijete stupanj patnje vašeg naroda i kako to zaslužuje svaku našu podršku i solidarnost.