Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hočevar slavio euharistiju za stradale u prirodnim nepogodama u Europi

Beograd (IKA)

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar slavio je misu za sve stradale u prirodnim katastrofama koje su nedavno pogodile Njemačku i susjedne zemlje na blagdan sv. Joakima i Ane u ponedjeljak 26. srpnja u katedrali Uznesenja Blažene Djevice u Beogradu, objavljeno je na mrežnoj stranici Beogradske nadbiskupije.

Na misi su bili nazočni zamjenice njemačkog i austrijskog veleposlanika Dorotea Gizelman i Sabine Kroissenbrunner, veleposlanici Belgije i SAD Kun Adam i Antony Godfri, kao i šef Delegacije EU Sem Fabrici. Srpski patrijarh Porfirije i apostolski nuncij u Srbiji nadbiskup Luciano Surijani obećali su duhovnu nazočnost jer su bili spriječeni doći na misu.

Na početku misnog slavlja nadbiskup Hočevar uputio je srdačnu dobrodošlicu svim uzvanicama, a zatim su se sa riječima zahvale i podrške obratili zamjenica njemačkog veleposlanika Dorotea Gizelman i belgijski veleposlanik Kun Adam.

Nadbiskup je istakao kako tom gestom žele pružiti ljubav i solidarnost svima koji su u posljednje vrijeme pretrpjeli prirodne katastrofe u Njemačkoj, Belgiji, Luxemburgu, Nizozemskoj i Austriji. Odgovornim predstavnicima tih zemalja, a posebno stanovnicima tih zemalja, izrazio je uime Katoličke Crkve u Srbiji, posebno Caritasa, svoju molitvenu i duhovnu blizinu.

Nadbiskup je najavio da će se u nedjelju 1. kolovoza na misama prikupljati „materijalni darovi“ za najteže pogođene u prirodnim nesrećama u zapadnoj Europi. Caritas Srbije pokrenuo je akciju „Europa s vama, mi s Europom!“.

U homiliji nadbiskup Hočevar istaknuo je važnost zajedništva, rekavši da nitko od nas ne živi sam, nitko od nas nije gola individua, već svježi i plodonosni organ velike obitelji čovječanstva. „Među nama, dakle, teku veliki potoci odnosa i vertikalno i horizontalno. Moj je brat i sestra jednako onaj iz zemaljskog vrta Eden kao i onaj koji će biti posljednji rođen u povijesti čovječanstva. Kao što svi izgrađujemo ili rušimo povijest, tako mi svi jedni drugima postavljamo suživotne čvrste zidine ili rušimo temelje zajedništva ili solidarnosti. Ako Crkva danas svečano slavi sv. Joakima i Anu, roditelje Blažene Djevice Marije, koja je Majka Bogu čovjeku Isusu Kristu, onda time ispovijeda veliku istinu, da su oni bili svjesni svoje povijesne odgovornosti i da su molitvom, postom i žrtvom postali djelotvorni članovi u lancu Božje ljubavi čitave obitelji čovječanstva. Nisu htjeli bit destruktivni. Nisu rušili putove ljubavi, nisu uništavali rijeke odnosa, nisu uništavali plodnu zemlju odgovornosti niti slomili branu pravednosti. Poštovanjem Tvorca povijesti radosno su izvršili osobnu i povijesnu ulogu. Tako su omogućili da je upravo iz njihovih srdaca ljubavi procvao najljepši cvijet čovječanstva. A taj najljepši cvijet među ljudima je miomirisni cvijet spasenja, sam Isus Krist“, rekao je mons. Hočevar.

Beogradski nadbiskup primijetio je pri tome da sadašnji duh vremena ne naglašava više predivnu tradiciju služenja čovječanstvu. Naše vrijeme stavlja naglasak na trenutačni ugođaj izolirane individue. Za tu individuu ne postoji ništa više ni prije njega ni poslije njega. Ruši pred sobom i iza sebe sve mostove, sve putove, sve brane, upozorio je.

„Budimo dakle braćo i sestre zahvalni za sva upozorenja prirode i nadahnuća Božje Providnosti. Naša duhovna i moralna neodgovornost nužno urušava sve vidljivo i opipljivo u ovom zemaljskom svijetu. Tko uništava vječnost, uništava temelje povijesnog. Ali važno je i ovo: tolike katastrofe u vidljivom svijetu ne smiju nas odvesti u svijet iracionalnosti i panike. Potrebna je zahvala i vjernost Tvorcu, umjesto traženja ciljeva koji pridaju svijetu pomodarstva. Potrebno je zajedno izgrađivati zemaljsku i vječnu budućnost sinova i kćeri Božjih“, zaključio je nadbiskup Hočevar.