Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić podijelio odluke o stipendijama zaklade “Dr. Nikola Dogan”

Đakovo (IKA)

U Dvorani biskupa Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu 23. studenoga upriličena je sedma po redu dodjela odluka za stipendiranje korisnicima Nadbiskupijske zaklade „Dr. Nikola Dogan“ – osnovnoškolcima, srednjoškolcima, studentima te jednom doktorandu.

Okupljene je pozdravio nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, izražavajući svima ljudsku blizinu i solidarnost te je rekao: „Želio bih da u ovom susretu osjetite da smo međusobno braća i sestre. Svake se nedjelje zajedno okupljamo za euharistijskim stolom, ondje smo svi jednaki, svi jednako blagujemo, svi smo braća i sestre istoga dostojanstva i vrijednosti.

I euharistija koju blagujemo, zajedništo u Isusu Kristu i crkveno zajedništvo koje se iz toga rađa, model je i izazov za život Crkve. I kad nam svećenik na kraju mise kaže: Idite u miru to je poziv da naš život bude Bogu ugodan prinos, da euharstiju koju smo slavili nastavimo dalje živjeti, da živimo solidarnost, zajedništvo, imamo osjećaja i srca jedni za druge, da vremenita dobra koja imamo međusobno dijelimo, da pomognemo da nitko od nas ne živi u siromaštvu i bijedi.

Nadbiskup je zahvalio Caritasu, svima koji su odradili prikupljanje i obradu zahtjeva, Nadbiskupijskoj ustanovi za uzdržavanje klera i ostalima koji su priskrbili sredstva za ove stipendije. Iskoristio je i prigodu da Nadbiskupijskom Caritasu i svim njegovim djelatnicima čestita 75 godina postojanja, uz iskrenu zahvalu za sva nastojanja i djelovanja. Na kraju obraćanja svima je poželio da ih Gospodin blagoslovi zdravljem i da se u svojoj providonosnoj ljubavi pobrine za svakoga od nazočnih kako bi mogli živjeti od rada svojih ruku.

Potom se nazočnima obratio ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i upravitelj Zaklade, dr. sc. Drago Tukara, podsjetivši kako je Zaklada osnovana 2008. godine.

Rekao je kako su od 1. kolovoza do 10. listopada ove godine na adresu Zaklade pristigle 74 zamolbe, iz kojih se moglo uočiti da su potrebe velike i konkretne, a sredstva su odobrena za 60 korisnika.

Podsjetio je kako je sredstva za stipendije osigurala Nadbiskupija preko UZUK-a, dio je iz ostavštine preminulih svećenika, dio od priloga živućih svećenika koji odvajaju sredstva za zakladu, drugih dobročinitelja te sve većeg broja krizmanika.

Ravnatelj Tukara ovom prigodom najavio je novi Caritasov projekt „75 za 1“ u ožujku sljedeće godine u svim župama Nadbiskupije, gdje će se u svakoj župi pokušati pronaći 75 osoba koje bi darivale po 20 kuna, a sva bi sredstva išla u korist Zaklade. Prije dodjele odluka o stipendijama, ravnatelj Nadbiskupijskog Caritasa zahvalio je članovima Zaklade, Marku Grgiću koji je glazbenim točkama uljepšao ovaj susret, Upravi i osoblju KBF-a u Đakovu te djelatnicima Caritasa.