Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Kinshase upozorio političare da ne instrumentaliziraju posjet pape Franje

Kinshasa (IKA)

Nadbiskup Kinshase kardinal Fridolin Ambongo Besungu upozorio je političare u Demokratskoj Republici Kongu da ne instrumentaliziraju posjet pape Franje i ne zlorabe ga u političke svrhe.

“Njegov dolazak nije politički povod”, izjavio je kardinal Besungu za internetski portal “Digital Congo”, prenosi KNA. Kardinal je time reagirao na izjavu jednog kongoanskog političara, koji u povodu papina posjeta očekuje “masovnu” potporu katolika u zemlji.

U Demokratskoj Republici Kongo u prosincu bi se trebali održati parlamentarni i predsjednički izbori. Kako su objavili mediji, potpredsjednik parlamenta Andre Mbata očekuje kako će papin posjet osnažiti potporu predsjedniku Felixu Tshiskediju. “Papa Franjo dolazi na poziv šefa države i blagoslovit će ga za njegov drugi mandat”.

Kardinal Besungu na to je poručio: “Papa ne dolazi da bi išao na ruku nekom političkom režimu”.

Papa Franjo u utorak 31. siječnja počinje apostolsko putovanje u Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan.

Istok Konga već je godinama poprište sukoba paravojnih skupina, a u Južnom Sudanu, koji se smatra najsiromašnijom zemljom na svijetu, od 2013. bijesni građanski rat.

Papa je u subotu još jednom zamolio vjernike za duhovnu potporu tijekom predstojećeg putovanja. Za vrijeme Angelusa na Trgu svetog Petra poručio je kako kreće na put “kao hodočasnik mira i pomirenja”.