Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Križić predslavio misu sa zazivom Duha Svetoga na svetkovinu Marije Bogorodice

Split (IKA/TU)

Splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić predvodio je misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga na svetkovinu Svete Marije Bogorodice, u ponedjeljak 1. siječnja, na početku nove 2024. godine, u splitskoj prvostolnici Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Na početku propovijedi nadbiskup Križić je okupljenima čestitao novu godinu te kazao da nitko od njih ne zna kakva će biti godina koja je pred njima. „Često čujemo pitanja što će nam donijeti nova godina. Nova godina, po sebi, ne donosi ništa, ili bolje rečeno ona nam zapravo vraća ono što smo u nju uložili“, kazao je nadbiskup na početku propovijedi.

Čovjek u svojoj naravi ima upisanu duboku želju da na sebi konstantno ispravlja određene stvari. „Gospodine, nauči nas dane naše brojiti da steknemo mudro srce“, na jednom mjestu bilježi starozavjetni pisac. „Što znači ova molitva? Za semita vrijeme ima značenje i važnost prije svega zbog svog sadržaja, a ne toliko zbog svoje dužine. Svi su sposobni brojiti sate, dane, tjedne, godine. Međutim, osim ovog brojanja koje je čisto numeričko, postoji i mudrosno brojenje koje se bitno razlikuje od numeričkog. Ovdje se sati i dani broje po sadržajima, po vrijednostima koje smo u njih ugradili. U tom smislu svi dani nisu jednaki. Postoje i prazni sati, dani, mjeseci, a možda i godine. To vrijeme se ne računa, to je propalo vrijeme. To vrijeme nema sadržaja, nema vrijednosti. Neka osoba može živjeti kratko, ali sadržajno ispunjeno, a to znači da nije živjela kratko“, istaknuo je nadbiskup.

„Mudrost srca“ se ne sastoji u količinama, tj. koliko dugo netko živi, nego u kakvoći kako netko živi. Dani registrirani kalendarom su neizbježni, ne mogu se zaustaviti te njihov tijek ne zavisi od čovjeka, dok oni obilježeni „mudrošću srca“ zavise, naglasio je.

To su dani koje čovjek učini zajedno s Bogom, i oni se broje. Dani provedeni s Bogom su dani puni sadržaja. Zato nije najvažnije koliko godina netko živi, nego koliko je bilo punih godina koje je živio. „I Grci imaju riječ kairos koja označava vrijeme, ali ne svako vrijeme, nego samo ono milosno, važno, pravo. Svaki je dan jednako pun sati i minuta, ali ne sadržaja. Sadržaji zavise od nas. Pred nama je još jedna nova godina. Ima, manje-više, jednako dana i mjeseci. Oni su pred nama, i prazni su. Mi ih moramo ispuniti sadržajima. Neće oni sami od sebe donijeti ništa posebno. Oni zavise od vrijednosti koje ćemo mi u njih uložiti“, kazao je predslavitelj.

Dodao je da se često mogu čuti pitanja: „Što bi želio da ti nova godina donese?“, dok je zapravo pravo pitanje: „Što si odlučio uložiti u novu godinu koju si započeo?“ Godina redovito donosi ono što se u nju ulaže. Vrijeme prolazi, dani prolaze, i u tom prolazu treba loviti vrijednosti, ispunjati vrijeme sadržajima, a ne čekati da vrijeme samo od sebe donese nešto, kazao je.

„Bog nas pohađa u prolazu. Kako je važno znati prepoznati Boga koji prolazi pored nas sa svojim ponudama. On nam uvijek ostavlja potpunu slobodu da njegove ponude prihvatimo ili da se na njih ne obaziremo, da se poput Samarijanca zaustavimo i učinimo neko dobro djelo ili da poput svećenika i levita sve u širokom luku zaobiđemo. Kako je važno znati biti sabran, ne samo u crkvi, nego i na ulici, trgu, hodniku. Nemojmo odgađati važne odluke. Nemojmo misliti da je pred nama još mnogo godina, da ima vremena da se propušteno nadoknadi. To je varka. Za svakog od nas je najvažnije ono danas“, zaključio je nadbiskup.

Bog daruje Novu godinu kao novi talent s kojim se moramo služiti, iskoristiti ga i obogatiti život besmrtnim vrijednostima – dodao je.

Misno slavlje završilo je zazivom Duha Svetoga, gregorijanskim himnom „O dođi, Stvorče Duše Svet“. Pjevanje tijekom mise predvodio je Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem mo. Šime Marovića te uz orguljsku pratnju s. Mirte Škopljanac Mačine.

Misu su suslavili pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Nediljko Ante Ančić, katedralni župnik don Ante Mateljan, kanonik don Marko Ćubelić te nadbiskupov tajnik don Renato Pudar.